Celulozna pulpa kao nova sirovina – “Veolia” pokreće proizvodnju CO2 neutralnog biogoriva

veolia_logo

Kompanija “Veolia” uvodi inovativno industrijsko rešenje za proizvodnju CO2 neutralnog biogoriva od celulozne pulpe.

Naime, “Veolia” pokreće projekat izgradnje najveće biorafinerije na svetu, u kojoj će se na CO2 neutralan način proizvoditi biometanol od celulozne pulpe pri jednom mlinu za celulozu u Finskoj.

Projekat omogućava da se iskoristi potencijal tog alterantivnog izvora sirovine za biogorivo jer je do sada bio skoro u potpunosti zanemaren, saopštila je “Veolia”.

Rafineriju razvija u saradnji sa Metsa Fibre, najvećom kooperantskom šumarskom asocijacijom u Evropi, a zasnivaće se na “Veolia” inovativnom industrijskom konceptu komercijalnih bioproizvoda – proizvodnji biometanola, koja na bezbedan način integriše rafinisanje sirovog sulfat metanola u procesu proizvodnje celulozne pulpe, navodi se u saopštenju kompanije.

Ovaj projekat doprineće energetskoj bezbednosti Evrope i biti u skladu Evropskim zelenim dogovorom (European Green Deal) u pogledu dekarbonizacije transporta, jer industrijski CO2 neutralan biometanol predstavlja novi izvor održivog niskougljeničnog goriva za zamenu fosilnih goriva.

Investicija od 50 miliona EUR

Rafinerijom će upravljati “Veolia” kao vlasnik, a biće jednim delom sagrađena uz fabriku Aanekoski kompanije Metsa Fibre u Finskoj. Sa godišnjim kapacitetom proizvodnje od 12.000 tona, fabrika, koja bi trebalo da počne s radom 2024, omogućiće da se izbegne emisija do 30.000 tona CO2 godišnje. Investiciju “tešku” 50 miliona EUR podržaće grantom finsko Ministarstvo privrede i zapošljavanja.

– Naš projekat gradnje biorafinerije u saradnji sa kompanijom Metsa Fibre u skladu je sa “Veolia” strategijom razvoja lokalnih energetskih prstenova što omogućava dekarbonizaciju i energetsku efikasnost. To ilustruje našu sposobnost da delujemo kao neko ko omogućava ekološku transformaciju kroz industrijsku integraciju raznih sektora kako bi se razvila skalabilna i održiva rešenja za lokalnu proizvodnju CO2 neutralnih goriva – rekla je Estelle Brachlianoff, operativna direktorka kompanije “Veolia.”

– Prednost našeg industrijskog koncepta je što se može preslikati na oko 80 odsto mlinova za celulozu širom sveta. Ima potencijal da “otključa” dodatne, lokalno generisane sirovine CO2 neutralnog biometanola za biogorivo koje se procenjuju na dva miliona tona – dodala je ona.

Tagovi

Podelite na društvenim mrežama

SRDA preporučuje

baner_gdereciklirati_300

Najnoviji tekstovi

Hvala vam na poverenju. Uspešno ste se prijavili na listu za prijem email biltena.
Došlo je do greške. Molimo vas pokušajte ponovo. Ako se problem nastavi, molimo da nas kontaktirate slanjem email poruke.
baner_ekopravo_300
baner_ekoadresar_300