Bugarska neće isključiti gas Srbiji

Gasovod
gasovod_gasne_cevi

Bugarski ministar energetike Aleksandar Nikolov rekao je, nakon što je “Gazprom” u potpunosti obustavio gas Poljskoj i Bugarskoj, da je njegova zemlja lojalan partner svim susednim zemljama i da neće isključiti gas ni Srbiji ni Mađarskoj.

– Bugarska nije Rusija. Kada budemo imali mogućnost, pomoći ćemo svim susednim zemljama. Nećemo stvarati veštačke smetnje u susednim zemljama – kazao je Nikolov, prenela je Beta.

Ruska državna energetska kompanija “Gazprom” objavila je da je u potpunosti obustavila isporuke gasa Poljskoj i Bugarskoj nakon što su dve zemlje odbile da plate taj energent u rubljama.

“Gazprom” je u saopštenju naveo da nije primio nijednu isplatu od 1. aprila iz Poljske i Bugarske i da im obustavlja isporuke od danas.

Kompanija je upozorila da će, ukoliko budu uzimali gas namenjen drugim evropskim kupcima, isporuke u Evropu biti smanjene za taj iznos.

Bugarske vlasti su u martu objavile da ne nameravaju da plaćaju ruski gas u rubljama, kao što je od svih evropskih dobavljača ovog energenta zatražio ruski predsednik Vladimir Putin.

Bugarska je saopštila da je u potpunosti platila aprilske isporuke gasa i optužila “Gazprom” da je prekršio ugovor.

– U ovom trenutku, prirodni gas se više koristi kao političko i ekonomsko oružje u ovom ratu – kazao je bugarski ministar energetike.

Dodao je da je Bugarska sledila stav EU, a to je da ne odgovori na ruski zahtev da plaća gas u rubljama.

Objava “Gazprom”-a dolazi posle jutrošnje konfuzije, kada su podaci Mreže evropskih gasnih operatora pokazali da su nakratko bile prekinute isporuke gasa Poljskoj preko Belorusije, nakon čega su nastavljene.

I bugarski državni gasni operator naveo je da je ovog jutra i dalje tekao ruski gas ka toj zemlji.

Tagovi

Podelite na društvenim mrežama

SRDA preporučuje

baner_gdereciklirati_300

Najnoviji tekstovi

Hvala vam na poverenju. Uspešno ste se prijavili na listu za prijem email biltena.
Došlo je do greške. Molimo vas pokušajte ponovo. Ako se problem nastavi, molimo da nas kontaktirate slanjem email poruke.
baner_ekopravo_300
baner_ekoadresar_300