Bugarska neće isključiti gas Srbiji

Gasovod
Bugarska neće isključiti gas Srbiji

Bugarski ministar energetike Aleksandar Nikolov rekao je, nakon što je “Gazprom” u potpunosti obustavio gas Poljskoj i Bugarskoj, da je njegova zemlja lojalan partner svim susednim zemljama i da neće isključiti gas ni Srbiji ni Mađarskoj.

– Bugarska nije Rusija. Kada budemo imali mogućnost, pomoći ćemo svim susednim zemljama. Nećemo stvarati veštačke smetnje u susednim zemljama – kazao je Nikolov, prenela je Beta.

Ruska državna energetska kompanija “Gazprom” objavila je da je u potpunosti obustavila isporuke gasa Poljskoj i Bugarskoj nakon što su dve zemlje odbile da plate taj energent u rubljama.

“Gazprom” je u saopštenju naveo da nije primio nijednu isplatu od 1. aprila iz Poljske i Bugarske i da im obustavlja isporuke od danas.

Kompanija je upozorila da će, ukoliko budu uzimali gas namenjen drugim evropskim kupcima, isporuke u Evropu biti smanjene za taj iznos.

Bugarske vlasti su u martu objavile da ne nameravaju da plaćaju ruski gas u rubljama, kao što je od svih evropskih dobavljača ovog energenta zatražio ruski predsednik Vladimir Putin.

Bugarska je saopštila da je u potpunosti platila aprilske isporuke gasa i optužila “Gazprom” da je prekršio ugovor.

– U ovom trenutku, prirodni gas se više koristi kao političko i ekonomsko oružje u ovom ratu – kazao je bugarski ministar energetike.

Dodao je da je Bugarska sledila stav EU, a to je da ne odgovori na ruski zahtev da plaća gas u rubljama.

Objava “Gazprom”-a dolazi posle jutrošnje konfuzije, kada su podaci Mreže evropskih gasnih operatora pokazali da su nakratko bile prekinute isporuke gasa Poljskoj preko Belorusije, nakon čega su nastavljene.

I bugarski državni gasni operator naveo je da je ovog jutra i dalje tekao ruski gas ka toj zemlji.

Tagovi

Podelite na društvenim mrežama