Bosiljak – lekovit začin koji se s razlogom u sve meša

bosiljak_pcela

Ranije smo na selu viđali bosiljak posađen u bašti koji se potom sušio i vezao u kiticu za religiozne obrede. Retko se upotebljavao kao začin. To je bila vrsta koja ima dosta cveta. Sada sve češće viđamo vrstu bosiljka sa dosta lišća koji se gaji na tersama i u baštama i koristi se kao svež začin.

Bosiljak (Ocimum basilicum L.) nije naša biljka. Donet je iz Indije. Gaji se u mnogim evropskim i vanevropskim zemljama, ne samo kao cveće nego i naveliko za destilaciju etarskog ulja. Cela biljka je prijatnog mirisa, a najviše listovi. Ukusa je gorkog i aromatično ljutog. Bere se nadzemni deo biljke u cvetu i suši u hladu na promaji. Količina etarskog ulja nije velika, u njemu ima estragola ili metil-kavikola, linalola, cineola i drugih antiseptičkih sastojaka koji služe kao kozervans jer sprečavaju razvoj mnogih mikroorganizama i uništavaju ih – naveo je prof. Jovan Tucakov u knjizi “Lečenje biljem”.

Bosiljak na terasi

Bosiljak možemo uzgajati u saksijama i u bašti. Saksiju treba postaviti blizu prozora, ili još bolje na terasi jer ovoj biljci odgovara velika količina dnevne svetlosti.

Rasada se može nabaviti na pijacama u rano proleće. Potrebno je presaditi biljku u saksiju, i ona uz svetlost i često zalivanje može da bude ukras do jeseni. A može da se seče i da se koristi kao začin. Na isečenom mestu biljka dalje raste.

terasa sa cvecem

Čaj od bosiljka

Kao lekoviti deo biljke koristi se nadzemni deo biljke. Čaj od bosiljka je prijatnog ukusa i mirisa.

Institut “Dr Josif Pančić” proizvodi čaj od nadzemnog dela bosiljka. Prema njihovim navodima, čaj od bosiljka se u narodnoj medicini za podsticanje apetita, kao sredstvo za olakšavanje eliminacije gasova, olakšavanje izmokravanja. Koristi se i spolja, za ispiranje grla.

Način pripreme i upotrebe čaja od bosiljka: supenu kašiku herbe bosiljka preliti šoljom ključale vode, ostaviti da stoji 15 minuta, procediti. Piti 2-3 puta dnevno po šolju čaja između obroka.

Travar Momčilo Antonijević navodi da je čaj od bosiljka odlično sredstvo protiv nervoze i anksioznosti, pomaže varenje i sprečava grčeve u stomaku.

– U kombinaciji sa hajdučicom i virkom bosiljak je dobar lek protiv bolnih menstruacija. Pomešan sa jednakim količinama nane i matičnjaka, bosiljak je odličan lek za prehlađen stomak i bolove u želudcu izazvane stresom i nerviranjem. Bosiljak je odličan lek za glavobolju i migrenu. Ako je u pitanju glavobolja izazvana upalom sinusa najbolje je piti čist čaj od bosiljka. Za glavobolju u potiljačnom delu glave najbolje je bosiljak kombinovati sa istom količinom kamilice. Kada je migrena u pitanju najbolji rezultati postižu se čajem od jednakih delova bosiljka i lopuha. Obloge od hladnog infiza bosiljka u obliku obloga pomažu kod svih vrsta glavobolje.

Bosiljak kao začin

pasta sa pršutom i slaninom

Italijanska kuhinja nezamisliva je bez začina nad začinima – bosiljka. Bosiljak jelima daje savršen ukus, poboljšava varenje, a hranu čuva od kvarenja. U mediteranskoj kuhinji je sastavni deo sosova i preliva za jela sa testeninom. Koristi svež ili kao suvi začin. Kulinari ga preporučuju kao dodatak jelima od krompira, kukuruza, karfiola i plavog patlidžana, kao i jelima od mesa.

Ako niste koristili bosiljak kao začin, suv ili svež, probajte ga i osetićete značajnu razliku. I salati i sendviču će dati poseban “šmek”.

Tagovi

Podelite na društvenim mrežama

SRDA preporučuje

baner_gdereciklirati_300

Najnoviji tekstovi

Hvala vam na poverenju. Uspešno ste se prijavili na listu za prijem email biltena.
Došlo je do greške. Molimo vas pokušajte ponovo. Ako se problem nastavi, molimo da nas kontaktirate slanjem email poruke.
baner_ekopravo_300
baner_ekoadresar_300