Završena sanacija divlje deponije u Bogatiću

deponija_bogatic

Foto: ekologija.gov.rs

Sanacija deponije u naselju Sovljak urađena je po svetskim standardima, a radovi su završeni pre roka – izjavila je u Bogatiću ministarka zaštite životne sredine Irena Vujović, nakon obilaska lokacije nekadašnjeg smetlišta koja će biti pretvorena u zelenu površinu, saopštilo je Ministarstvo.

– Izuzetno sam zadovoljna što danas možemo da vidimo rezultate i što u Sovljaku, umesto smetlišta koje je godinama unazad bilo veliki problem meštanima, danas imamo čistu površinu na kojoj je posejana trava. Nastavićemo sa ovakvim projektima i u narednom periodu, jer prioritet Vlade i ono na čemu insistira i predsednik Srbije jeste ulaganje u zelene projekte. Sprovodićemo kapitalne zelene investicije, saniraćemo deponije, gradićemo regionalne centre širom Srbije, jer to je sve ono za šta smo ostavili sredstva i za šta imamo sistemska rešenja – rekla je Vujović.

Ministarka je istakla da su rukovodstvo opštine Bogatić i predsednik Milan Damnjanović deponiju “Sovljak” kandidovali kao jedan od problema koji najviše smeta građanima, budući da se u blizini nalazi oko sto kuća, ali i proizvodnja zdrave hrane.

– Rešavanjem ovog problema pokazali smo da kada smo ujedinjeni i kada sarađujemo ne postoji problem koji zajednički ne možemo da rešimo. Nadam se da ćemo u perspektivi, naročito kada je u pitanju zaštita životne sredine, nastaviti svi zajedno da radimo – i Vlada Srbije i lokalna zajednica i građani. Na predsedniku opštine, njegovom timu i građanima je da sačuvaju ovu lokaciju, a na nama je da vidimo šta je to što sledeće možemo da uradimo za ovu opštinu i ovaj okrug – istakla je Vujović.

Ministarka je pozvala građane da ekološke probleme u svom okruženju prijave preko jedinstvenog Ekološkog informacionog sistema i aplikacije gReact koja uveliko radi.

– Važno je da zajedno podižemo svest o značaju zaštite životne sredine. Mi smo dobili više od 2.500 prijava građana, a 70% se odnosi na ovakve lokacije gde postoji problem sa čvrstim otpadom. Zbog toga ćemo i ove godine nastaviti da čistimo divlje deponije, da rekonstruišemo postojeće deponije i gradimo nove kako bismo omogućili bolje uslove života za svakoga od nas – rekla je Vujović.

Tagovi

Podelite na društvenim mrežama

SRDA preporučuje

baner_gdereciklirati_300

Najnoviji tekstovi

Hvala vam na poverenju. Uspešno ste se prijavili na listu za prijem email biltena.
Došlo je do greške. Molimo vas pokušajte ponovo. Ako se problem nastavi, molimo da nas kontaktirate slanjem email poruke.
baner_ekopravo_300
baner_ekoadresar_300