Beogradu 16 mil EUR za bolju energetsku efikasnost u javnim zgradama

zgrade_grad_beograd
zgrade_grad_beograd

Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD) i Evropska unija (EU) podržaće Beograd finansijskim paketom od 16 mil EUR za unapređenje energetske efikasnosti u četiri javne zgrade.

Kredit EBRD od 5 mil EUR i grant Evropske unije od 11 mil EUR omogućiće glavnom gradu Srbije da uvede tehnologije za uštedu energije u Gradskoj biblioteci, Hitnoj pomoći, Studentskoj poliklinici i Stacionaru, navodi se u saopštenju EBRD-a.

Poboljšanja energetske efikasnosti u četiri javne zgrade obuhvatiće toplotnu izolaciju, unapređenje sistema grejanja, ventilacije i hlađenja, kao i uvođenje energetski efikasne rasvete.

Direktor EBRD-a za Zapadni Balkan Mateo Kolanđeli rekao je da su zgrade među najvećim potrošačima energije i da je poboljšanje njihove efikasnosti od ključne važnosti za smanjenje računa za struju i ugljeničnog otiska.

Sa druge strane, kako kaže, unapređenje energetske efikasnosti doprinosi i boljem kvalitetu vazduha i otvara prilike za poslove u oblasti zelene ekonomije.

Investicija je deo programa EBRD-a “Zeleni gradovi”, u koji je uključen i Beograd. Program podržava gradove u naporu da prepoznaju glavne ekološke izazove i investiraju u zelenu i održivu infrastrukturu.

Beograd se pridružio programu 2019. godine, a 2021 usvojio je Akcioni plan za zeleni grad. Kao ključne aktivnosti koje bi mogle da pomognu da se smanje emisije gasova sa efektom staklene bašte, Grad je identifikovao renoviranje i poboljašanja energetske efikasnosti u javnim zgradama.

 

Tagovi

Podelite na društvenim mrežama

SRDA preporučuje