Bečki univerzitet otvorio pokazni pčelinjak

Pcela polen
pcela_5

Bečki univerzitet je prošle nedelje medonosnim i divljim pčelama stavio na raspolaganje 800 kvadratnih metara površine sa pašnjacima, pojilicama, kućicama za divlje pčele kao i hightech pokaznim košnicama, saopštio je Eurocomm.

Ukupno 14 društava medonosnih pčela sa 80.000 insekata tokom letnjeg perioda pružaće kako đacima tako i budućim nastavnicima znanje o “super organizmu zvanom pčela”.

Budući nastavnici biologije koji ovde i na predavanjima dobiju osnovno znanje o ophođenju sa pčelama treba da budu podstaknuti da i u drugim školama uzgajaju pčele.

– To nije kompletna pčelarska obuka. Studenti i pedagozi treba najpre da izgube strah da se bave pčelama. U Nemačkoj i Austriji je 80 “Bee.Ed” apsolvenata već postavilo košnice na školama – objašnjava rukovodilac Austrijskog centra za didaktiku biologije Andrea Meler.

Projekat “Bee.Ed” je 2012. godine pokrenula Meler zajedno sa studentima na univerzitetu u Triru, gde još uvek postoji. U glavni grad Austrije Meler je projekat donela 2019. godine.

U okviru projekta jedna volonterska grupa studenata brine o bašti, dodeljuje imena pčelama maticama, kao na primer “BeeYonce” i “Wasabee”.

Meler objašnjava da se na jednom istraživačkom projektu sa đacima srednjih škola pokazalo da se bavljenjem pčelama razvija povezanost sa prirodom. Posebno bi đaci u sistemu inkluzivnog obrazovanja mogli profitirati od takvog projekta.

Jedno pčelinje društvo se može u pokazoj bašti posmatrati iza stakla. Ko želi više da sazna o tim korisnim insektima zadovoljiće se sa hightech-košnicom. Ovde postoje senzori za vetar, vazdušni pritisak, prašinu i temperaturu izvan i unutar košnice. Takođe se meri i unos meda. Pomoću kamere se može posmatrati aktivnost pčela.

– Takvi projekti poželjni su i na drugim univerzitetima jer se često zanemaruje praktična obuka kada je u pitanju nastavno osoblje – istakla je Meler.

Tagovi

Podelite na društvenim mrežama

SRDA preporučuje

baner_gdereciklirati_300

Najnoviji tekstovi

Hvala vam na poverenju. Uspešno ste se prijavili na listu za prijem email biltena.
Došlo je do greške. Molimo vas pokušajte ponovo. Ako se problem nastavi, molimo da nas kontaktirate slanjem email poruke.
baner_ekopravo_300
baner_ekoadresar_300