Beč izdvaja rekordna sredstva za zaštitu klime

park_drvece

Grad Beč će investirati 2,8 milijarde evra u mere za zaštitu klime u 2022. i 2023. godini, saopštila je Kancelarija grada Beča u Beogradu.

– Prvi budžet grada Beča usvojen za dve godine donosi rekordne investicije u zaštitu klime. U budžetu se odražava naš cilj da Beč do 2040. godine bude klimatski neutralan. Zaštita klime ima najviši prioritet i zato izdvajamo do sada najviše sredstava za promene u oblasti energije, grejanja i mobilnosti – naglasio je Jirgen Černohorski, član gradskog veća zadužen za životnu sredinu.

Grad intenzivno investira u izgradnju javnog saobraćaja, obnovljivih izvora energije i toplotnu sanaciju zgrada. Jedno od težišta je između ostalog i proširenje solarnih postrojenja. Cilj je da se do 2025. godine proizvodi pet puta više struje nego u prethodnoj godini. Kako bi se to postiglo svake godine će se izgraditi onoliko solarnih postrojenja koliko je izgrađeno u poslednjih petnaest godina.

Zahvaljujući novom planu energetskog zoniranja grad će moći da odredi područja u kojima će u novogradnji biti dozvoljeno korišćenje isključivo obnovljivog snabdevanja toplotnom energijom ili daljinskog grejanja.

Svake godine će biti obezbeđeno 20 mil EUR za održive klimatske projekte u bečkim opštinama. Nastavlja se inicijativa ozelenjavanja sa 400.000 kvadratnih metara novih i obnovljenih parkova.

– Želimo da sve Bečlije mogu da vode dobar i zdrav život, a za to je potrebna zdrava klima. Sa doslednom politikom zaštite klime želimo da doprinesemo da Beč i za 20 godina bude najbolji grad za život – izjavio je Jirgen Černohorski.

Tagovi

Podelite na društvenim mrežama

SRDA preporučuje