Beč: građevinski materijal od drvnog ostatka

drvo ostaci
drvo ostaci

Foto: Pixabay/geralt

Oko 50% stabla koje se obradi u pilani ostaje kao strugotina, piljevina, drveni prah i kora. Nova laboratorija Kristijan Dopler (CD) na Tehničkom univerzitetu u Beču radi na razvoju postupka kako bi se od ostataka drveta napravio građevinski materijal, saopštila je Kancelarija grada Beča u Beogradu.

Čak i u malim komadima drveta, struktura koja karakteriše drvo ostaje potpuno netaknuta.

– Ona pruža stabilnost i nosivost uprkos niskoj težini drveta – objašnjava direktor nove laboratorije, Markus Lukačević. Cilj je da se ovi gradivni blokovi ponovo sastave na održiv način u makroskopske nosive strukture.

– Tako dobijena lignoceluloza može se povezati s novim građevinskim materijalima pomoću dodatnih proizvodnih procesa – rekao je Lukačević.

Krajnji proizvod i dalje sadrži 100% drvo, jer se i vezivna sredstva koja se koriste, kao što je lignin, takođe dobijaju iz ostatka drveta. U razvojnom procesu sarađuje se sa drvnoprerađivačkim koncernom HS Timber Group. Na ovaj način može se dobiti dvostruko više građevinskih delova iz jednog stabla, a da se pritom ne troše dodatni prirodni resursi.

U okviru laboratorije CD koja je odobrena na sedam godina, naučnici sarađuju sa kompanijama u oblasti primenjenog istraživanja. Razvoj nove metode podjednako finansira austrijsko ministarstvo privrede i partnerska kompanija HS Timber Group.

Tagovi

Podelite na društvenim mrežama

SRDA preporučuje

baner_gdereciklirati_300

Najnoviji tekstovi

Hvala vam na poverenju. Uspešno ste se prijavili na listu za prijem email biltena.
Došlo je do greške. Molimo vas pokušajte ponovo. Ako se problem nastavi, molimo da nas kontaktirate slanjem email poruke.
baner_ekopravo_300
baner_ekoadresar_300