Bajatović: Prvo poskupljenje gasa 1. maja do 10%

Gasovod
gasovod_gasne_cevi

Generalni direktor “Srbijagasa” Dušan Bajatović izjavio je da će prvo povećanje cene gasa ove godine biti verovatno od 1. maja i ne veće od 10 odsto, a drugo poskupljenje, ako ga bude, ne pre poslednjeg kvartala 2022, kao i da sigurno ne bi bilo dvocifreno.

– Po računici “Srbijagasa”, a i po onome što su tražili MMF i Svetska banka, a i prema projekcijama u budzetu i planu poslovanja “Srbijagasa”, biće jedno poskupljenje, mislim od 1. maja, i neće biti više od 10% – rekao je Bajatović Tanjugu a prenosi RTS.

Kako kaže, da li će biti i drugog poskupljenja, zavisi od kretanja na berzi.

– Trenutno je gas oko 500 evra za 1.000 kubika. Prema naftnoj formuli za dve milijarde kubika gasa, koje dobijamo na osnovu dogovora Vučića i Putina, što su dve trećine naših potreba, trenutna cena je oko 330 dolara. Može da se desi da prihodi “Srbijagasa” budu takvi i prihodi u privredi, i da nam se pomogne u budzetu, da sledeće poskupljenje bude manje ili da ga možda i ne bude – naveo je Bajatović.

Dodao je da drugo poskupljenje gasa sigurno ne bi bilo pre poslednjeg kvartala ove godine i da sigurno ne bi bilo dvocifreno.

– Ostalo nam je 200 miliona kubika gasa u Mađarskoj, što je plaćeno, 286 miliona u Banatskom Dvoru, i to je plaćeno, i ruskih 294 miliona, ali to i ne moramo da računamo. Računamo da bismo u Mađarskoj mogli da uskladištimo još 200 miliona metara kubnih, jer su cene relativno povoljne – kazao je Bajatović.

Dodao je da je kapacitet Banatskog Dvora 550 miliona kubika i da “Srbijagas” želi tu da utisne dodatnih 200 miliona kubika, kako bismo imali 750 miliona.

Napomenuo je da su dobre cene i da treba da povećamo rezerve, u slučaju da dođe eventualno do terorističkih akata u Crnom moru koji bi uticali na Turski tok.

– Biće možda promene odnosa Turske i Mađarske prema Rusiji, pa da ne bismo bili u toj vrsti problema – dodao je Bajatović.

Tagovi

Podelite na društvenim mrežama

SRDA preporučuje

baner_gdereciklirati_300

Najnoviji tekstovi

Hvala vam na poverenju. Uspešno ste se prijavili na listu za prijem email biltena.
Došlo je do greške. Molimo vas pokušajte ponovo. Ako se problem nastavi, molimo da nas kontaktirate slanjem email poruke.
baner_ekopravo_300
baner_ekoadresar_300