Bajatović: Prvo poskupljenje gasa 1. maja do 10%

Gasovod
Bajatović: Prvo poskupljenje gasa 1. maja do 10%

Generalni direktor “Srbijagasa” Dušan Bajatović izjavio je da će prvo povećanje cene gasa ove godine biti verovatno od 1. maja i ne veće od 10 odsto, a drugo poskupljenje, ako ga bude, ne pre poslednjeg kvartala 2022, kao i da sigurno ne bi bilo dvocifreno.

– Po računici “Srbijagasa”, a i po onome što su tražili MMF i Svetska banka, a i prema projekcijama u budzetu i planu poslovanja “Srbijagasa”, biće jedno poskupljenje, mislim od 1. maja, i neće biti više od 10% – rekao je Bajatović Tanjugu a prenosi RTS.

Kako kaže, da li će biti i drugog poskupljenja, zavisi od kretanja na berzi.

– Trenutno je gas oko 500 evra za 1.000 kubika. Prema naftnoj formuli za dve milijarde kubika gasa, koje dobijamo na osnovu dogovora Vučića i Putina, što su dve trećine naših potreba, trenutna cena je oko 330 dolara. Može da se desi da prihodi “Srbijagasa” budu takvi i prihodi u privredi, i da nam se pomogne u budzetu, da sledeće poskupljenje bude manje ili da ga možda i ne bude – naveo je Bajatović.

Dodao je da drugo poskupljenje gasa sigurno ne bi bilo pre poslednjeg kvartala ove godine i da sigurno ne bi bilo dvocifreno.

– Ostalo nam je 200 miliona kubika gasa u Mađarskoj, što je plaćeno, 286 miliona u Banatskom Dvoru, i to je plaćeno, i ruskih 294 miliona, ali to i ne moramo da računamo. Računamo da bismo u Mađarskoj mogli da uskladištimo još 200 miliona metara kubnih, jer su cene relativno povoljne – kazao je Bajatović.

Dodao je da je kapacitet Banatskog Dvora 550 miliona kubika i da “Srbijagas” želi tu da utisne dodatnih 200 miliona kubika, kako bismo imali 750 miliona.

Napomenuo je da su dobre cene i da treba da povećamo rezerve, u slučaju da dođe eventualno do terorističkih akata u Crnom moru koji bi uticali na Turski tok.

– Biće možda promene odnosa Turske i Mađarske prema Rusiji, pa da ne bismo bili u toj vrsti problema – dodao je Bajatović.

Tagovi

Podelite na društvenim mrežama