Automatska stanica za merenje kvaliteta vazduha u smederevskom naselju Radinac

Zagađenje vazduha

Automatska stanica za merenje kvaliteta vazduha koja je postavljena u smederevskom naselju Radinac, u neposrednoj blizini železare, donacija kompanije HBIS grupa Srbija, predata je danas Agenciji za zaštitu životne sredine, saopštila je Agencija.

Predaja stanice predviđena je Ugovorom o donaciji, koji su potpisali direktor za tehničke poslove HBIS-a Džao Kaising (Zhao Kaixing) i direktor Agencije za zaštitu životne sredine Srđan Lalić.

Nova stanica biće sastavni deo mreže automatskih stanica u okviru državnog monitoringa kvaliteta vazduha koji sprovodi Agencija, a u skladu sa Uredbom o utvrđivanju Programa kontrole kvaliteta vazduha u državnoj mreži. Grad Smederevo ovim će imati tri automatske merne stanice koje prate kvalitet vazduha.

Automatska stanica za merenje kvaliteta vazduha u Radincu postojala je do 2012. godine. Merenja suspendovanih čestica obnovljena su početkom 2020. godine, a od sada ponovo će moći da se prate koncentracije zagađujućih materija na satnom nivou.

Nova stanica sadrži analizatore za praćenje koncentracija sumpor-dioksida (SO2), azot-dioksida (NO2), ozona (O3), ugljen-monoksida (CO) i suspendovanih čestica (PM10/PM2.5). Na stanici će se pratiti i meteorološki podaci a ostaće takođe i manuelna merenja suspendovanih čestica kako bi se i dalje analizirala prisutnost teških metala u njima.

Puštanje stanice u rad doprineće praćenju stanja životne sredine, odnosno kvaliteta vazduha u neposrednoj blizini industrije što je veoma značajno kako bi moglo adekvatno i pravovremeno da se reaguje u slučaju nekog akcedenta i povišenih koncentracija opasnih po zdravlje ljudi, navedeno je u saopštenju.

Tagovi

Podelite na društvenim mrežama

SRDA preporučuje

baner_gdereciklirati_300

Najnoviji tekstovi

Hvala vam na poverenju. Uspešno ste se prijavili na listu za prijem email biltena.
Došlo je do greške. Molimo vas pokušajte ponovo. Ako se problem nastavi, molimo da nas kontaktirate slanjem email poruke.
baner_ekopravo_300
baner_ekoadresar_300