Američka kompanija “Bechtel” zainteresovana za projekat RHE “Đerdap 3”

Mihajlović Behtel sastanak
Američka kompanija “Bechtel” zainteresovana za projekat RHE “Đerdap 3”

Foto: mre.gov.rs

Ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović razgovarala je sa ambasadorom SAD u Republici Srbiji Kristoferom Hilom i predsednikom kompanije “Bechtel” Stjuartom Džonsom o saradnji Srbije i SAD na projektima u oblasti energetike, saopšteno je iz Ministarstva.

– Ponosna sam na saradnju sa kompanijom “Bechtel“ u prethodnom resoru kad smo započeli izgradnju Moravskog koridora, koji će biti najmoderniji i prvi digitalni auto-put u Srbiji. Verujem da postoje velike mogućnosti za saradnju i u oblasti energetike, posebno kad je reč o projektima u oblasti obnovljivih izvora energije i prve hibridne reverzibilne hidroelektrane “Đerdap 3”, čija bi ukupna instalisana snaga mogla da dostigne 2.400 MW, uz još 400 MW kapaciteta za proizvodnju električne energije iz vetra i sunca – rekla je Mihajlović.

Ona je navela da je energetska bezbednost najvažnija tema za sve zemlje u Evropi trenutno, pa i za Srbiju, i da je zbog nas važno da napredujemo i u procesu energetske tranzicije i budemo mnogo efikasniji u gradnji novih energetskih kapaciteta.

Džons je rekao da je kompanija “Bechtel” zainteresovana da detaljnije sagleda mogućnosti za saradnju sa Srbijom u oblasti energetike, između ostalog i kroz finansiranje prethodne studije izvodljivosti za projekat RHE “Đerdap 3”.

Tagovi

Podelite na društvenim mrežama