Američka kompanija “Bechtel” zainteresovana za projekat RHE “Đerdap 3”

Mihajlović Behtel sastanak

Foto: mre.gov.rs

Ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović razgovarala je sa ambasadorom SAD u Republici Srbiji Kristoferom Hilom i predsednikom kompanije “Bechtel” Stjuartom Džonsom o saradnji Srbije i SAD na projektima u oblasti energetike, saopšteno je iz Ministarstva.

– Ponosna sam na saradnju sa kompanijom “Bechtel“ u prethodnom resoru kad smo započeli izgradnju Moravskog koridora, koji će biti najmoderniji i prvi digitalni auto-put u Srbiji. Verujem da postoje velike mogućnosti za saradnju i u oblasti energetike, posebno kad je reč o projektima u oblasti obnovljivih izvora energije i prve hibridne reverzibilne hidroelektrane “Đerdap 3”, čija bi ukupna instalisana snaga mogla da dostigne 2.400 MW, uz još 400 MW kapaciteta za proizvodnju električne energije iz vetra i sunca – rekla je Mihajlović.

Ona je navela da je energetska bezbednost najvažnija tema za sve zemlje u Evropi trenutno, pa i za Srbiju, i da je zbog nas važno da napredujemo i u procesu energetske tranzicije i budemo mnogo efikasniji u gradnji novih energetskih kapaciteta.

Džons je rekao da je kompanija “Bechtel” zainteresovana da detaljnije sagleda mogućnosti za saradnju sa Srbijom u oblasti energetike, između ostalog i kroz finansiranje prethodne studije izvodljivosti za projekat RHE “Đerdap 3”.

Tagovi

Podelite na društvenim mrežama

SRDA preporučuje

baner_gdereciklirati_300

Najnoviji tekstovi

Hvala vam na poverenju. Uspešno ste se prijavili na listu za prijem email biltena.
Došlo je do greške. Molimo vas pokušajte ponovo. Ako se problem nastavi, molimo da nas kontaktirate slanjem email poruke.
baner_ekopravo_300
baner_ekoadresar_300