Aktivisti iz Srbije i sveta predstavili “Jadarsku deklaraciju” protiv eksploatacije litijuma

jadarska deklaracija
jadarska deklaracija

Foto: drustvenaakcija.com/ Tijana Lukić

Udruženje “EKO Društvena akcija” i pokret “Marš sa Drine” 8.jula su, zajedno sa aktivistima iz Portugala, Nemačke, Velike Britanije, Španije i Argentine, predstavili “Jadarsku deklaraciju” koja se odnosi na eksploataciju litijuma i nepravedne zelene tranzicije i najavili da počinje njeno potpisivanje u Gornjim Nedeljicama, gde je kompanija “Rio Tinto” planirala eksploataciju tog minerala.

Ova deklaracija je, kako je navedeno na tribini, dokument koji podrazumeva utvrđivanje solidarnog i zajedničkog delovanja u borbi protiv interesa korporacija koje zarad ostvarivanja profita ugrožavaju životnu sredinu, prenosi Beta.

Aktivistkinja pokreta “Marš sa Drine” Bojana Novaković istakla da je razlog potpisivanja ove deklaracije, osnaživanje i podrška stanovništvu Srbije “koje zna šta treba da radi, samo nema resurse”.

– Litijum nije izvor energije, to nije ono od čega se pravi električni automobil. Litijum se samo jedna mala komponenta koja se koristi – kazala je Novaković. Ona je istakla da se globalna marketinška strategija koristi kako bi se iskopavanje litijuma predstavilo pozitivno u javnosti od kompanija koje eksploatišu ovaj mineral i od čega imaju ogroman ekonomski profit, navodeći da je upravo to ono što je ujedinilo aktiviste širom sveta.

– Jedni druge treba da podržimo i internacionalizujemo ovo pitanje – rekla je ona.

Aktivisti su istakli da žele zelenu tranziciju “ali onu koja nije zasnovana na profitu”, kao i da zelenu tranziciju vide kao mesto gde su ljudi jednaki i gde su svi akteri sa istim ulogama i ciljevima.

– Trenutno sprečavamo štetu u budućnosti i to je razlog zašto je ova internacionalna mreža važna – rekao je aktivista “EKO Društvene akcije” Aleksandar Matković.

Aktivistikinja iz Nemačke Robin Zoma istakla je da se organizacija čiji je ona član bori za socijalnu pravdu i zelenu mobilnost.

Ona je podsetila da je kompanija “Tesla” otvorila fabriku u Nemačkoj koja pravi električne automobile i da se ta fabrika nalazi na mestu gde je izvor pijaće vode.

– Ne samo da ne poštuju ekološke standarde već su napravili fabriku gde rade Poljaci za iznos ispod minimalca. Rudnici litijuma utiču na naš ekosistem. Pristup automobilima nije jednak, jer ko može da priušti sebi električni automobil. Mi želimo da proširimo javni prevoz u ruralne sredine, da obezbedimo svima jednak pristup prevozu – rekla je Zoma.

Navedeno je da trenutno postoji 30 organizacija iz različitih zemalja sveta koje će potpisati ovu deklaraciju, a organizatori događaja su istakli da će u narednom periodu “Jadarsku deklaraciju” potpisati članovi i drugih organizacija.

Ko je potpisao deklaraciju?

U subotu, 9. jula predstavnici ovih organizacija su se uputili u Gornje Nedeljice i u prisustvu meštana potpisali ovaj dokument ispred sedišta kompanije “Rio Tinto”. Nakon potpisivanja, usledila je i poseta selu Dobrinje.

Deklaraciju su potpisali Zlatko Kokanović (organizacija Ne damo Jadar iz Srbije), Cheila Rodrigues (Extinction Rebellion iz Portugala), Rafaela Aleixo (Fridays for the Future iz Portugala), Ramon Balcazar Morales (Observatorio Plurinacional de Salares Andinos iz Čilea), Alejandro Palamo Rey (Platforma Salvemos la Montana iz Španije), Robin Sommer (Sand im Getriebe iz Nemačke), Milica Damnjanović (Exctinction Rebellion iz Srbije), Bojana Novaković (Marš sa Drine iz Srbije) i Aleksandar Matković (EKO Društvena akcija iz Srbije​). Deklaraciju je podržala i međunarodna organizacija Environmental Justice Atlas (Atlas klimatske pravde) koja se bavi mapiranjem ekoloških borbi širom sveta.

Tagovi

Podelite na društvenim mrežama

SRDA preporučuje

baner_gdereciklirati_300

Najnoviji tekstovi

Hvala vam na poverenju. Uspešno ste se prijavili na listu za prijem email biltena.
Došlo je do greške. Molimo vas pokušajte ponovo. Ako se problem nastavi, molimo da nas kontaktirate slanjem email poruke.
baner_ekopravo_300
baner_ekoadresar_300