Agencija: Zagađenje vazduha zbog individualnih ložišta i toplana

zagadjenje toplane
Agencija: Zagađenje vazduha zbog individualnih ložišta i toplana

Zagađenje vazduha u Beogradu i 12 gradova Srbije izazivaju individualna ložišta i toplane, poručili su iz Agencije za zaštitu životne sredine (SEPA) i apelovali da građani obrate pažnju na to koje energente koriste.

U saopštenju se navodi da je zagađenje vazduha, koje je prouzrokovano povećanjem PM10 i PM2,5 suspendovanih čestica, nastalo zbog rada individualnih ložišta i toplana snage manje od 50 megavata.

Agencija ističe da se ovih dana intenziviralo korišćenje ložišta u domaćinstvima i apeluju da građani obrate pažnju na to koje energente koriste.

Prekoračenja koncentracija suspendovanih čestica PM10 tokom u poslednja dva dana izmerena su u Beočinu, Beogradu, Smederevu, Valjevu, Kragujevcu, Kosjeriću, Popovcu, Čačku, Užicu, Nišu, Novom Pazaru, Pančevu i Pirotu.

Uzimajući u obzir da je od ukupne emisije PM10 suspendovanih čestica, emisija poreklom od individualnih ložišta i toplana toplotne snage manje od 50 megavata, na godišnjem nivou 65 procenata, kao i da je emisija PM2,5 suspendovanih čestica iz istih izvora 80 procenata, važno je zbog zajedničkog cilja – unapređenja kvaliteta vazduha, podići svest po pitanju izbora energenata, navodi se u saopštenju.

Trenutnom zagađenju pogoduje i polje visokog vazdušnog pritiska koje se formiralo nad centralnom i južnom Evropom.

Ono je uslovilo stabilnost atmosfere, odsustvo vetrova i vertikalnih strujanja vazduha. Ovi uzroci zajedno utiču na zadržavanje svih emitovanih zagađujućih materija u najnižim delovima atmosfere, navodi se u saopštenju.

Uz apel da se koriste ekološki prihvatljiviji energenti navodi se i da su građani “saveznici u rešavanju dugogodišnjeg problema na čemu država strateški radi”.

Tagovi

Podelite na društvenim mrežama