Agencija za životnu sredinu EU apeluje na manju upotrebu pesticida

jabuka_cvet
jabuka_cvet_2

Evropska agencija za životnu sredinu (EEA) apelovala je danas da se smanji upotreba pesticida koji se i dalje prodaju u Evropi uprkos tome što zagađuju vodu, zemljište i vazduh, podrivaju biodiverzitet i doprinose nastanku bolesti.

U zemljama članicama Evropske unije (EU) “prodaja pesticida je ostala relativno stabilna i bila je oko 350.000 tona godišnje između 2011. i 2020. godine”, napominje agencija EU na osnovu podataka Evrostata.

U 2020. godini, jedan ili više pesticida je otkriveno iznad dozvoljenog granice na 22 odsto lokacija za praćenje u rekama i jezerima Evrope, navodi EEA.

Najviše prekoračenja zabeleženo je za insekticid imidakloprid i herbicid metolahlor, prvenstveno u severnoj Italiji i severoistočnoj Španiji.

U podzemnim vodama je u nedozvoljenim količinama najviše bilo otpornog herbicida atrazina, zabranjenog od 2007. godine.

Za ljude je izloženost pesticidima, uglavnom kroz hranu, ali i vazduh u regionima intenzivne poljoprivrede, povezana sa razvojem srčanih, respiratornih i neuroloških bolesti, kao i sa rakom, ističe se u izveštaju.

“Zabrinjavajuće je to što je primećeno da su pesticidi otkriveni u većim koncentracijama kod dece nego kod odraslih”, navodi EEA.

U 11 država članica, prodaja pesticida je opala između 2011. i 2020. godine, pri čemu je najveći pad zabeležen u Češkoj, Portugalu i Danskoj.

Nasuprot tome, Letonija i Austrija su imale najveće stope rasta prodaje.

Velika prodaja je zabeležena u Nemačkoj i Francuskoj.

Ove dve zemlje, zajedno sa Španijom i Italijom, imaju najveće prodate količine većine aktivnih supstanci. Istovremeno su u EU te dve zemlje i najveći proizvođači u sektoru poljoprivrede koji tvrdi da je upotreba pesticida neophodna za prinos useva.

Tagovi

Podelite na društvenim mrežama

SRDA preporučuje

baner_gdereciklirati_300

Najnoviji tekstovi

Hvala vam na poverenju. Uspešno ste se prijavili na listu za prijem email biltena.
Došlo je do greške. Molimo vas pokušajte ponovo. Ako se problem nastavi, molimo da nas kontaktirate slanjem email poruke.
baner_ekopravo_300
baner_ekoadresar_300