Ada Huja i Veliko ratno ostrvo proglašeni za parkove

usce_sava_dunav_2
usce_sava_dunav_2

Odbornici su na današnjoj sednici usvojili Predlog izmena i dopuna Plana generalne regulacije građevinskog područja sedišta jedinice lokalne samouprave – Grad Beograd (Celina I-XIX) – (I Faza – 2. etapa), prenosi Beoinfo.

Zamenik gradonačelnika Goran Vesić je istakao da je današnji saziv skupštine omogućio da se Ada Huja ili Veliko ratno ostrvo proglase za parkove, takođe i sve međublokovske površine na Novom Beogradu, dok je “Šećerana” proglašena prostorom za kulturu.

Podsetio je da je prethodna gradska vlast taj prostor pokušala da proda.

– Danas smo zaštitili sve otvorene blokovske površine na Novom Beogradu, da nam se ne bi desio ponovo Blok 37. Taj blok će za desetak dana konačno postati gradska parcela, ali smo zato morali da pregovaramo sa investitorom – ukazao je Vesić.

Glavni gradski urbanista Marko Stojčić istakao je da reč o planu iz 2016. godine, koji je zaslužan za buđenje građevinske industrije u prestonici.

– Ova tačka dnevnog reda je možda i najznačajnija tačka današnjeg zasedanja, jer se odnosi na ažuriranje svega što smo radili prethodnih šest godina. Takođe će biti usvojene neke mere restriktivnog tipa koje će pooštriti kriterijume gradnje, posebno na opštinama Novi Beograd i Vračar – naveo je Stojčić.

Na dnevnom redu je bilo i odlaganje Plana regulacije područja centra Banovog brda.

– Razlog je jednostavan, naime postoje pojedine nejasnoće određenog broja građana, te primedbe na ovaj plan zbog čega smo odlučili da povučemo plan kako bi svi bili zadovoljni. Takođe je pred odbornicima i Predlog odluke o stavljanju van snage Odluke o izradi plana detaljne regulacije područja između ulica Stjepana Filipovića, Dragana Mancea i glavne železničke stanice Beograd centar. Dogovoreno je sa stanovnicima naselja Stjepan Filipović da se od tog projekta koji obuhvata zelenu kosinu iznad stanice Prokop i ispod pomenutog naselja odustane i prilagodi stanovnicima tog naselja – kazao je Stojčić.

Takođe je usvojen i Plan detaljne regulacije bloka između ulica Nemanjine, Svetozara Markovića, Kralja Milana i Kralja Milutina, gradske opštine Savski venac i Vračar.

Stojčić je podsetio da je raspisivanjem javnog konkursa definisano nekoliko rešenja za uređenje tog dela grada.

– Plan treba da reguliše tretman Slavije, koji nije završen, kao i tretman objekata koji imaju status kulturnog nasleđa, tačnije koji se nalaze prekoputa parka Manjež i koji će apsolutno biti sačuvani – najavio je gradski urbanista.

Usvojena je Odluka o izradi plana detaljne regulacije za deo bloka između ulica Užičke, Krajiške, Kačaničke, Iličićeve, Gradska opština Savski venac, kao i Odluka o izradi izmena i dopuna Plana detaljne regulacije naselja Altina 2 u Zemunu, za Bblok 30.

Usvojena je i Odluka o stavljanju van snage Odluke o izradi plana detaljne regulacije područja železničke stanice Makiš, kao i Odluke o izmeni i dopuni Odluke o planu detaljne regulacije područja železničke stanice Makiš.

Tagovi

Podelite na društvenim mrežama

SRDA preporučuje

baner_gdereciklirati_300

Najnoviji tekstovi

Hvala vam na poverenju. Uspešno ste se prijavili na listu za prijem email biltena.
Došlo je do greške. Molimo vas pokušajte ponovo. Ako se problem nastavi, molimo da nas kontaktirate slanjem email poruke.
baner_ekopravo_300
baner_ekoadresar_300