Zaštićena i leskovačka ljutenica

sajam etno hrane
ajvar_zimnica

Leskovac je dobio još jedan zaštićeni brend – iz Zavoda za intelektualnu svojinu stiglo je rešenje o zaštiti geografskog porekla za leskovačku ljutenicu.

Prema rešenju Zavoda za intelektualnu svojinu, nakon roštilj mesa, ajvara i sprže, registrovana je oznaka geografskog porekla “Leskovačka ljutenica” kao ime porekla za autohtoni prehrambeni proizvod koji se dobija od uprženog i pasterizovanog povrća i to od svežeg paradajza i sveže ljute paprike (odgovarajućih sorti i kvaliteta) i proizvodi se isključivo na tradicionalni način, prenosi Agronjuz.

Od prvog leskovačkog roštilj mesa koji je zaštićen 2007. godine, ceo posao zaštite sprovodi Regionalna privredna komora uz finansijsku podršku grada.

– Ovim zaštitama na dobitku su individualni poljoprivredni proizvođači, Leskovac je dobio još jedan brend – iz Zavoda za intelektualnu svojinu stiglo je rešenje o zaštiti geografskog porekla za leskovačku ljutenicu. na dobitku je i regija – rekao je Goran Jović, direktor RPK za Jablanički i Pčinjski okrug, a prenosi ovaj portal.

Izor: politika.rs

Tagovi

Podelite na društvenim mrežama

SRDA preporučuje

baner_gdereciklirati_300

Najnoviji tekstovi

Hvala vam na poverenju. Uspešno ste se prijavili na listu za prijem email biltena.
Došlo je do greške. Molimo vas pokušajte ponovo. Ako se problem nastavi, molimo da nas kontaktirate slanjem email poruke.
baner_ekopravo_300
baner_ekoadresar_300