Započet projekat energetske sanacije stambenih zgrada u 16 gradova i opština u Srbiji

radijator grejanje
radijator grejanje

Ministarstvo rudarstva i energetike pokrenulo je “Javni ESCO projekat” čiji je cilj unapređenje energetske efikasnosti u stambenim zgradama priključenim na sisteme daljinskog grejanja i prelazak na naplatu prema potrošnji toplotne energije, saopštilo je Ministarstvo.

Program predviđa da se bespovratnim sredstvima stambenim zajednicama pokrivaju troškovi pripreme elaborata energetske efikasnosti i odgovarajućih studija, kao i 50% vrednosti investicija.

Preostalih 50% vrednosti investicija građani bi otplaćivali sami, kroz račun za grejanje. Prilikom otplate investicija, vodiće se računa da ukupan iznos godišnjeg izdatka za grejanje i otplate investicija u zbiru ne prelazi ili bude minimalno iznad vrednosti računa koji su stanari plaćali godišnje po paušalnom sistemu pre energetske sanacije.

U toku je priprema javnih poziva za prijavu zainteresovanih stambenih zajednica u 16 gradova i opština.

Javni pozivi do sada su raspisani u sedam lokalnih samouprava i to u Beogradu, Novom Sadu, Kragujevcu, Pirotu, Užicu, Vranju i Trsteniku. Očekuje se da uskoro javni pozivi budu raspisani i u Čačku, Jagodini, Kraljevu, Negotinu, Nišu, Novom Pazaru, Pančevu, Valjevu i Zrenjaninu.

Projekat se sprovodi u saradnji sa Evropskom bankom za obnovu i razvoj (EBRD), a njegova vrednost iznosi 64,5 miliona EUR, od kojih je 50 miliona EUR zajam EBRD, a 14,5 miliona EUR obezbeđuje se iz donacija.

Procenjuje se da u okviru projekta se energetski sanira više od 500 stambenih zgrada, površine oko milion kvadratnih metara.

Sprovođenje mera energetske efikasnosti omogućiće uštede energije od više od 35%, odnosno 81.000 MWh godišnje, kao i smanjenje emisija ugljen-dioksida od 20.000 tona CO2 godišnje.

Pored smanjenja troškova za grejanje, ključni cilj projekta je da se omogući prelazak na naplatu po utrošku svih potrošača koji trenutno plaćaju uslugu grejanja paušalno.

Tagovi

Podelite na društvenim mrežama

SRDA preporučuje

baner_gdereciklirati_300

Najnoviji tekstovi

Hvala vam na poverenju. Uspešno ste se prijavili na listu za prijem email biltena.
Došlo je do greške. Molimo vas pokušajte ponovo. Ako se problem nastavi, molimo da nas kontaktirate slanjem email poruke.
baner_ekopravo_300
baner_ekoadresar_300