Zakonom o upravljanju otpadom biće propisani stroži uslovi za proizvođače i operatere

Opasan otpad u prirodi
opasan_otpad_2

Ministarka zaštite životne sredine Irena Vujović izjavila je danas da je glavni cilj izmena i dopuna Zakona o upravljanju otpadom da se propišu stroži uslovi koje proizvođači otpada i operateri upravljanja otpadom moraju da ispunjavaju, kako pre početka, tako i u toku obavljanja delatnosti, saopštila je Vlada Srbije.

Vujović je na sednici Skupštine Srbije istakla da se mora obezbediti efikasnije izdavanje dozvola za upravljanje otpadom kroz unapeđenje procedura, brže i efikasnije izdavanje potrebne dokumentacije za prekogranično kretanje otpada, uvođenje novih tokova otpada, otpadnog mulja i žive, unapređenja načina obezbeđenja garancija za upravljanje otpadom, kao i omogućanje kontrole nad otpadom kada je vlasnik nepoznat, navedeno je u saopštenju.

Ona je posebno naglasila da je potrebno unapređenje principa cirkularne ekonomije kroz ponovno korišćenje i reciklažu otpada.

Najznačajnije izmene i dopune zakona odnose se, pre svega, na donošenje pravnog osnova za uređivanje oblasti upravljanja otpadom od građenja i rušenja, koji zbog svoje veličine i volumena zahteva posebno upravljanje u smislu odvajanja, sakupljanja, transporta, skladištenja i tretmana, objasnila je ministarka.

Prema njenim rečima, jedna od izmena tiče se i donošenja pravnog osnova kojim će se bliže urediti način postupanja sa otpadnim uljem iz postrojenja za prečišćavanje komunalnih otpadnih voda i omogućiti realizacija programa upravljanja otpadom kroz definisanje dalje upotrebe, tretiranje i odlaganje otpadnog mulja.

Vujović je napomenula da je dodatna novina uvođenje finansijskih garancija prilikom obavljanja svih poslova u delatnosti upravljanja otpadom, ali kojima će do kraja biti sproveden princip odgovornosti vlasnika otpada posle prestanka rada postrojenja ili stečaja, tako da bi zbrinjavanje otpada bilo rešeno aktiviranjem finansijske garancije.

Predložena rešenja, kako je ukazala, neće imati negativno dejstvo na privredne subjekte, već će doprineti efikasnijoj primeni propisa.

Ministarka je dodala da su predložene izmene i dopune Zakona o upravljanju otpadom usklađene sa zakonodavstvom EU, i pozvala poslanike da glasaju za njih.

Tagovi

Podelite na društvenim mrežama

SRDA preporučuje

baner_gdereciklirati_300

Najnoviji tekstovi

Hvala vam na poverenju. Uspešno ste se prijavili na listu za prijem email biltena.
Došlo je do greške. Molimo vas pokušajte ponovo. Ako se problem nastavi, molimo da nas kontaktirate slanjem email poruke.
baner_ekopravo_300
baner_ekoadresar_300