Za 10 godina zbrinuto 400.000 tona otpadnih guma u Srbiji

gume_otpad

Pale se. Završavaju u rekama i šumama. Odlažu se na deponije. Međutim, da li znate da se većina otpadnih guma u Srbiji sakupi i reciklira?

Ako ste bili na dečjim igralištima izgrađenim ili renoviranim poslednih godlina, trčali novim stazama u parkovima ili atletskim stazama klubova, vežbali na terenima na otvorenom, verovatno ste primetili da je podloga mekana u odnosu na ranije betonske. Sve podloge na ovim terenima su napravljeni od gume koja je recklirana u postrojenjima u našoj zemlji.

Osim toga, reciklirana guma je pronašla primenu na stotinama sportskih terena širom Srbije kao što multifunkcionalni tereni u sportskim klubovima i u školama, fudbalski tereni sa veštačkom travom prvoligaša i mali tereni za rekreativni fudbal.

Upravo je reciklaža guma dobar primer početka razvoja cirkularne ekonomije u Srbiji s obzirom na to da se gume nakon upotrebe mogu koristiti kao resurs za proizvodnju u raznovrsnim delatnostima i da su našle raznoliku primenu i kod nas.

Da se reciklaža guma uspešno odvija godinama govori podatak Agencije za zaštitu životne sredine da je od 2011. do 2020. godine sakupljeno i ponovo iskorišćeno blizu 400 hiljada tona odnosno 397.243 tona guma. Većina od ove količine je tretirana u postrojenjima za reciklažu, dok je ostatak iskorišćen u cementarama kao gorivo.

Kako funkcioniše reciklaža guma?

Tretman guma se odvija u desetak postrojenja u Srbiji. Za proteklih deset godina razvijen je sistem sakupljanja. Pneumatici se sakupljaju putem sakupljačke mreže koju organizuju recikleri, a koja uključuje sopstveni sistem sakupljanja, kao i fizička i pravna lica sakupljače sa kojima sarađuju. Takođe, u reciklažne centre gume stižu i od generatora otpada kao što su vulkanizerske radnje, poljoprivredna dobara, deponije, industrija, gumarska, rudarska i transportna preduzeća, proizvođači i distributeri pneumatika.

U postupku reciklaže pneumatika dobijaju se:

  • gumeni granulat
  • čelična žica
  • platno.

Čelična žica se koristi u livnicama i tako se vraća u proces proizvodnje, a platno najčešće koriste cementare kao gorivo. Gumeni granulati, koji se dobijaju sečenjem pneumatika, proizvode se u različitim veličinama u zavisnosti od dimenzija koje su potrebne kompanijama za dalju proizvodnju.

U našoj zemlji gumeni granulat kao sirovinu za proizvode koristi desetak firmi redovno i još toliko sporadično. Većina recikliranih guma se izvozi u Mađarsku, Rumuniju, Sloveniju, Hrvatsku, Crnu Gori, Bosnu i Hercegovinu i Makedoniju.

Šta se može proizvoditi od reciklirane gume?

Granulati dobijeni recikliranjem gume se ne koristi ta proizvodnju novih guma jer zasad nije razvijena takva tehnologija, već se koriste za raznovrsne proizvode u sledećim oblastima:

Sport i rekreacija: podloge za sportske terene (košarka, mali fudbal, rukomet, odbojka, tenis, atletika, multifunkcionalne sportske podloge, sportski tereni na otvorenom, tereni u dvorani), sportske podloge od veštačke trave (fudbal, hokej na travi..), dečija igrališta, bazeni, popločavanje šetališta.

Domaćinstvo: izrada raznih gumenih delova za domaćinstvo, zaštitne podne obloge, pune gume za kolica i kante za smeće.

Građevinarstvo: obloge za izolaciju krovova, podni izolacioni materijal, zvučne barijere u građevinarstvu, vodootporne membrane, porozna betumenska veziva, gumene cevi.

Saobraćaj: dodatak asfaltima u proizvodnji kolovoza, zvučne barijere u stambenim zonama pored kolovoza, stubići za parkiranje, nosači za znakove, saobraćajne barijere, automobilski delovi (kočnice, delovi za unutrašnjost, volani, pregrade).

Poljoprivreda: izrada podnih prostirki za štale.

Novi proizvodi od otpadnih guma

U Srbiji se sada proizvode podloge iz prve oblasti i točkovi za kontejnere i kante. Sirovine ima, a dosta je mogućnosti za nove proizvode.

Ovaj tekst je samo osnova o tretmanu guma kako bismo čitaoce upoznali da reciklaža guma u Srbiji postoji jer se često može čuti u javnosti da reciklaže nema i da se one samo spaljuju.

U narednim tekstovima predstavićemo reciklažne centre za gume, firme koje prave nove proizvode od reciklirane gume. Pisaćemo i zašto se ne recikliraju sve vrste guma u Srbiji, kako stare gume mogu biti štetne po životnu sredinu, kako se otpadne gume koriste u drugim zemljama. Pratite SRDU.

Gde reciklirati gume u Srbiji, tj. gde se sve nalaze reciklažni centri i sakupljačke firme za otpadne gume možete saznati na Interaktivnoj mapi reciklaže  – Gde reciklirati.

Tagovi

Podelite na društvenim mrežama

SRDA preporučuje

baner_gdereciklirati_300

Najnoviji tekstovi

Hvala vam na poverenju. Uspešno ste se prijavili na listu za prijem email biltena.
Došlo je do greške. Molimo vas pokušajte ponovo. Ako se problem nastavi, molimo da nas kontaktirate slanjem email poruke.
baner_ekopravo_300
baner_ekoadresar_300