Yettel: Cilj je milion recikliranih mobilnih uređaja do 2025. godine

reciklaza mobilnih telefona
Yettel: Cilj je milion recikliranih mobilnih uređaja do 2025. godine

Foto: pexels

Kompanija “Yettel” saopštila je da svi zainteresovani građani, bez obzira da li su njihovi korisnici, osim mobilnih telefona od sada mogu da recikliraju laptopove, rutere, tablete, modeme i pametne satove.

– Do sada smo sa našim korisnicima reciklirali više od 250.000 telefona. Sada idemo korak dalje i proširujemo program i na druge uređaje. Postavili smo ambiciozan cilj da recikliramo najmanje milion mobilnih uređaja do 2025. godine. Pozivamo sugrađane da nam u tome pomognu, i da elektronski otpad koji stvaramo bezbedno odložimo i recikliramo – rekao je komercijalni direktor u “Yettel“-u Saša Filipović.

Ekspert za ekoloske projekte u kompaniji “Yettel” Marijan Đukić rekao je da je jedan od glavnih ciljeva i prednosti reciklaže dobijanje plemenitih metala za ponovnu upotrebu, zatim smanjenje ekspolatacije prirodnih resursa i smanjenje potrošnje energije za proizvodnju ruda, a da je krajnji cilj smanjenje zagađenja životne sredine.

On je objasnivši proces reciklaže starih uređaja istakao da postoje koponente koje ne mogu da se recikliraju u Srbiji kao što su baterije i matične ploče kompjutera koje se izvoze u zemlje EU i recikliraju tako da se iz njih izdvajaju plemeniti metali.

yettel

– Jedna od vrednosti naše kompanije je da pomognemo korisnicima da pronađu svoj balans. Jedan od balansa je balans sa prirodom i u okviru naše ponude kupovinom mobilnih telefona, nudimo program reciklaže starih telefona, odnosno starih uređaja. Ovaj program smo počeli prošle godine, a ove godine ga proširujemo – rekao je menadžer za segment za fizička lica kompanije “Yettel” Dejan Marković.

Prema podacima portala Statista, godišnje se u svetu proda oko 1,5 milijardi mobilnih telefona, dok GSMA istraživanje pokazuje da 86% evropskog stanovništva koristi usluge mobilne telefonije.

Većina ljudi koristi jedan mobilni telefon 18 meseci, iako uređaji mogu da traju i duže, a recikliranjem samo jednog mobilnog telefona uštedi se dovoljno energije za napajanje laptopa 44 sata.

Od početka akcije u aprilu 2020. godine, reciklažom 250.000 mobilnih telefona “Yettel” je odložio 17 tona elektronskog otpada, što omogućava da se 5.100 grama zlata, 2.380 grama platine i paladijuma i 2.380 kilograma bakra ponovo upotrebi.

U novoj akciji, tokom jula i avgusta, za svaki reciklirani uređaj, korisnici dobijaju popust u iznosu od 10 hiljada dinara, koji u narednih 30 dana mogu da iskoriste za kupovinu novog telefona, pametnog sata i dodatne opreme.

Uređaji se mogu predati u svakoj od 125 “Yettel” prodavnica širom Srbije.

Osim programa reciklaže uređaja, “Yettel” sprovodi i druge ekološke inicijative, poput upotrebe papirnih kesa i izdavanja elektronskih računa korisnicima, reciklaže otpada u upravnoj zgradi i upotrebe struje dobijene iz obnovljivih izvora energije.

– Nedavno je potpisan trogodišnji ugovor o strateškom partnerstvu sa Gorskom službom spasavanja, kako bi se povećala bezbednost svih planinara i rekreativaca. Cilj je da se građanima pruži adekvatna podrška, bilo da je reč o nekoj vanrednoj situaciji, bilo o boravku napolju, navodi se u saopštenju ove kompanije.

“Yettel” je novi telekomunikacioni brend PPF Telekom grupe, predstavljen 2022. godine u Bugarskoj, Mađarskoj i Srbiji.

Kompanija ima skoro tri miliona korisnika u Srbiji i do marta 2022. godine poslovao je pod imenom “Telenor Srbija”. Prisutna je na tržištu od 2006. godine i trenutno zapošljava više od 1.550 ljudi.

– “Yettel” ima bogatu ponudu digitalnih i fiksnih usluga, mobilne i dodatne opreme na više od 130 prodajnih mesta širom zemlje, pokriva celu teritoriju Srbije brzim i pouzdanim internetom, pružajući superiorno korisničko iskustvo – navodi se u saopštenju.

On je prvi je operator koji je pokrenuo 5G testno okruženje u Srbiji.

Sve detalje o akciji reciklaže uređaja kompanije “Yettel” pogledajte na njihovom sajtu na linku Reciklaža uređaja (yettel.rs)

 

Tagovi

Podelite na društvenim mrežama