Yettel: Cilj je milion recikliranih mobilnih uređaja do 2025. godine

reciklaza mobilnih telefona
reciklaza mobilnih telefona

Foto: pexels

Kompanija “Yettel” saopštila je da svi zainteresovani građani, bez obzira da li su njihovi korisnici, osim mobilnih telefona od sada mogu da recikliraju laptopove, rutere, tablete, modeme i pametne satove.

– Do sada smo sa našim korisnicima reciklirali više od 250.000 telefona. Sada idemo korak dalje i proširujemo program i na druge uređaje. Postavili smo ambiciozan cilj da recikliramo najmanje milion mobilnih uređaja do 2025. godine. Pozivamo sugrađane da nam u tome pomognu, i da elektronski otpad koji stvaramo bezbedno odložimo i recikliramo – rekao je komercijalni direktor u “Yettel“-u Saša Filipović.

Ekspert za ekoloske projekte u kompaniji “Yettel” Marijan Đukić rekao je da je jedan od glavnih ciljeva i prednosti reciklaže dobijanje plemenitih metala za ponovnu upotrebu, zatim smanjenje ekspolatacije prirodnih resursa i smanjenje potrošnje energije za proizvodnju ruda, a da je krajnji cilj smanjenje zagađenja životne sredine.

On je objasnivši proces reciklaže starih uređaja istakao da postoje koponente koje ne mogu da se recikliraju u Srbiji kao što su baterije i matične ploče kompjutera koje se izvoze u zemlje EU i recikliraju tako da se iz njih izdvajaju plemeniti metali.

yettel

– Jedna od vrednosti naše kompanije je da pomognemo korisnicima da pronađu svoj balans. Jedan od balansa je balans sa prirodom i u okviru naše ponude kupovinom mobilnih telefona, nudimo program reciklaže starih telefona, odnosno starih uređaja. Ovaj program smo počeli prošle godine, a ove godine ga proširujemo – rekao je menadžer za segment za fizička lica kompanije “Yettel” Dejan Marković.

Prema podacima portala Statista, godišnje se u svetu proda oko 1,5 milijardi mobilnih telefona, dok GSMA istraživanje pokazuje da 86% evropskog stanovništva koristi usluge mobilne telefonije.

Većina ljudi koristi jedan mobilni telefon 18 meseci, iako uređaji mogu da traju i duže, a recikliranjem samo jednog mobilnog telefona uštedi se dovoljno energije za napajanje laptopa 44 sata.

Od početka akcije u aprilu 2020. godine, reciklažom 250.000 mobilnih telefona “Yettel” je odložio 17 tona elektronskog otpada, što omogućava da se 5.100 grama zlata, 2.380 grama platine i paladijuma i 2.380 kilograma bakra ponovo upotrebi.

U novoj akciji, tokom jula i avgusta, za svaki reciklirani uređaj, korisnici dobijaju popust u iznosu od 10 hiljada dinara, koji u narednih 30 dana mogu da iskoriste za kupovinu novog telefona, pametnog sata i dodatne opreme.

Uređaji se mogu predati u svakoj od 125 “Yettel” prodavnica širom Srbije.

Osim programa reciklaže uređaja, “Yettel” sprovodi i druge ekološke inicijative, poput upotrebe papirnih kesa i izdavanja elektronskih računa korisnicima, reciklaže otpada u upravnoj zgradi i upotrebe struje dobijene iz obnovljivih izvora energije.

– Nedavno je potpisan trogodišnji ugovor o strateškom partnerstvu sa Gorskom službom spasavanja, kako bi se povećala bezbednost svih planinara i rekreativaca. Cilj je da se građanima pruži adekvatna podrška, bilo da je reč o nekoj vanrednoj situaciji, bilo o boravku napolju, navodi se u saopštenju ove kompanije.

“Yettel” je novi telekomunikacioni brend PPF Telekom grupe, predstavljen 2022. godine u Bugarskoj, Mađarskoj i Srbiji.

Kompanija ima skoro tri miliona korisnika u Srbiji i do marta 2022. godine poslovao je pod imenom “Telenor Srbija”. Prisutna je na tržištu od 2006. godine i trenutno zapošljava više od 1.550 ljudi.

– “Yettel” ima bogatu ponudu digitalnih i fiksnih usluga, mobilne i dodatne opreme na više od 130 prodajnih mesta širom zemlje, pokriva celu teritoriju Srbije brzim i pouzdanim internetom, pružajući superiorno korisničko iskustvo – navodi se u saopštenju.

On je prvi je operator koji je pokrenuo 5G testno okruženje u Srbiji.

Sve detalje o akciji reciklaže uređaja kompanije “Yettel” pogledajte na njihovom sajtu na linku Reciklaža uređaja (yettel.rs)

 

Tagovi

Podelite na društvenim mrežama

SRDA preporučuje

baner_gdereciklirati_300

Najnoviji tekstovi

Hvala vam na poverenju. Uspešno ste se prijavili na listu za prijem email biltena.
Došlo je do greške. Molimo vas pokušajte ponovo. Ako se problem nastavi, molimo da nas kontaktirate slanjem email poruke.
baner_ekopravo_300
baner_ekoadresar_300