Vujović u poseti kompaniji “E-reciklaža” – EE otpad se tretira po svetskim standardima

Ministarska Vujović u poseti kompaniji E reciklaza
vujovic_ereciklaza

Foto: ekologija.gov.rs

Ministarka zaštite životne sredine Irena Vujović obišla je, tokom posete Nišu, postrojenja “E-Reciklaže” koja se bavi tretmanom električnog i elektronskog otpada u skladu sa principima cirkularne ekonomije, saopštilo je Ministarstvo zaštite životne sredine.

– Danas smo se uverili da se električni i elektronski otpad na ovom mestu tretira po svetskim standardima. To je veoma važno, jer ovakav otpad ne sme da se odlaže na deponijama. Ovde se prerađuju otpadna ulja, freon koji izaziva efekat “staklene bašte” i neophodno ga je zbrinuti na najbolji način. Ovde se nalaze i stari televizori, frižideri, šporeti, koji moraju adekvatno da se tretiraju. Posebno me raduje što je “E-Reciklaža” u prethodnom periodu otvorila još 40 zelenih radnih mesta. Vlada Srbije i Ministarstvo koje vodim prepoznali su značaj reciklaže posebnih tokova otpada i zato već nekoliko godina unazad obezbeđujemo podsticaje za reciklere – rekla je Vujović koja je obišla kompaniju zajedno sa gradonačelnicom Niša Draganom Sotirovski.

Procene su, kaže Vujović, da se u Srbiji godišnje reciklira više od 100.000 tona otpada, a namera države je da i u narednom periodu podstiče ovu granu privrede.

Tagovi

Podelite na društvenim mrežama

SRDA preporučuje