Vreme za reciklomate tek dolazi – Domaće mašine za sakupljanje ambalažnog otpada u Beogradu

reciklomat
Vreme za reciklomate tek dolazi – Domaće mašine za sakupljanje ambalažnog otpada u Beogradu

Stanovništvu Beograda i posetiocima glavnog grada je od aprila prošle godine na raspolaganju nov način učestvovanja u reciklaži. Postavljena su 25 reciklomata koji primaju četiri vrste ambalažnog otpada – PET boce, staklene boce ambalažu, limenke i tetrapak. Ove mašine se proizvode u Srbiji, a o detaljima nastanka reciklomata, reakcijama građana i planovima za širenje mreže razgovarali smo sa Gordanom Tavčioskim, direktorom prodaje “Suprabit“, kompanije koja proizvodi reciklomate.

– Kao tehnološka kompanija konstantno smo u razvoju novih proizvoda i funkcionalnosti. Nakon prvog reciklomata u Srbiji koji je postavljen u Kragujevcu i interesovanja koje je izazvao, odlučili smo da se angažujemo u tom pravcu. U aprilu 2021. napravili smo prototip i 25 mašina koje i dan danas rade u Beogradu – kaže Tavčioski za portal Srda.

Kako napominje naš sagovornik “reciklomati koji se mogu videti na beogradskim ulicama su delo domaće pameti”.

– Samu mašinu su razvili domaći inženjeri. Proizvodnja najvažnijih delova “srca i mozga” mašine odnosno softvera i mehanike smeštena je u našoj kompaniji. Ostatak je “autsorsovan” domaćim kompanijama sa kojima smo zajedničkim snagama koncipirali izgled i funkcionalnosti. Najveći deo komponenti je evropskog porekla tako da mašina za izvoz zadovoljava potrebe za overu EUR 1 obrasca.

Građani zainteresovani za recklomate

reciklomat Novi Beograd

Iako su reciklomati na ulicama manjih kapaciteta namenjeni za manje količine ambalažnog otpada odnosno za građane u šetnji, dešava se da neko donose ceo džak ambalaže što dovodi do brzog punjenja reciklomata.

– Građani su pokazali veliku zainteresovanost, a o tome svedoči podatak da se reciklomati prazne dva puta na dan pa i češće kada za to ima potrebe. Moje mišljenje je da bi u svim gradovima u Srbiji ovakva ideja izazvala veliko interesovanje i da je ovaj broj od 25 reciklomata u Beogradu možda tek deseti deo onoga što bi Beograd mogao da ima, a da svaka mašina bude maksimalno iskorišćena. Svakodnevno dobijamo pozive i mejlove građana koji bi voleli da se reciklomat nađe i u njihovom komšiluku – navodi naš sagovornik.

Sakupljeno 3,2 miliona ambalažnog otpada

U kompaniji “Suprabit” smatraju da vreme kada će reciklomati biti rasprostranjeni širom Srbije i regiona tek dolazi.

Kako ističu, “Suprabit” reciklomat se od svoje konkurencije na globalnom tržištu izdvaja činjenicom da osim staklene, PET i aluminijumske ambalaže, “prepoznaje” i tetrapak ambalažu.

Od početka postavljanja reciklomata do kraja marta 2022. godine sakupljeno je skoro 3,2 miliona ambalažnih jedinica.

Odnošenje ambalaže i logistiku pražnjenja mašina vodi operater ambalažnog otpada “Sekopak“.

Građani imaju pregled lokacija samih mašina i informacije da li su i u kojoj meri popunjene na sajtu reciklomat.rs. Svaka mašina ima sopstvenu internet konekciju i u realnom vremenu pokazuje stanje i sastav ambalažnog otpada kao i kompletnu analitiku izabranih “nagrada”.

Tavčioski objašnjava da uz “Suprabit” reciklomat i malo dodatnog angažovanja korisnici mogu da zarade, ostvare popuste ili doniraju za podršku različitim inicijativama za unapređenje zajednice.

– Pokrovitelji ovog projekta su kompanije “Globaltel” i “Kentkarta” koje su građane nagradili sa skoro 9 miliona dinara dopuna u “Globaltel” mreži i više od 6,5 miliona dinara i vrednosti dopuna za gradski prevoz. U zamenu za reciklažnu jedinicu dato je skoro milion dinara u dobrotvorne svrhe Fondaciji Novaka Đokovića i Fondaciji za mlade talente Grada Beograda. Bitno je napomenuti, da ove kompanije nisu imale nikakvu zaradu od ove akcije, već finansijski gubitak i da su u nekoliko navrata pozivale i druge društveno odgovorne kompanije da se priključe projektu.

Prvi izvoz u Sarajevo

Prema informacijama iz “Suprabit”, prvi reciklomati su izvezeni početkom marta 2022. godine u Sarajevo.

– Projekat reciklomat u Sarajevu je u razvojnoj fazi, čim budemo imali neke novosti rado ćemo podeliti informacije. Svakako nas raduje činjenica da je reciklomat prepoznat kao dobra ideja, ne samo u Srbiji, već i u regionu.

Reciklomati se dalje razvijaju

reciklomat

Pitali smo našeg sagovornika da li planiraju dalji razvoj ovih mašina i na koji način?

– Kao što smo spomenuli na početku, mi smo tehnološka kompanija koja je konstantno u fazi razvijanja. Reciklomat koji je sada standard u našoj proizvodnji je mnogo ozbiljnija mašina od one koja je bila prototip i koja se nalazi na ulicama Beograda. Naravno, bilo je potrebno vreme i iskustvo koje smo prikupili održavajući postojeće mašine kako bi smo došli do ovoga sada. Trudimo se da razvijemo i pokrijemo sve moguće modele povezivanja korisnika sa reciklomatom i na taj način učinimo ovaj izum kompatibilan sa svakom inicijativom ili biznis modelom. Postoji mnogo ideja i pravaca u kojima može da se ide u razvoju i svakako ćemo se prilagođavati i potrebama klijenata, a predlagati i neke nove stvari – navodi Tavčioski.

Sledeći reciklomat koji će biti postavljen u Srbiji biće uskoro u Nišu.

Reciklomati i depozitni sistem

– Mašine za pametno prikupljanje otpada u Evropi već uveliko imaju svoju ulogu. Reciklomat se svakako uklapa u takav sistem jer vrši primarnu selekciju ambalaže i na taj način rasterećuje ostatak procesa same reciklaže, a nudi i izveštavanje i praćenje stanja u mašini u realnom vremenu. Mi ćemo spremni dočekati uvođenje depozitnog sistema i verujemo da će reciklomat imati veliku ulogu u toj vrsti ekološkog pomaka – kažu u kompaniji “Suprabit”.

Tagovi

Podelite na društvenim mrežama