Vreme za reciklomate tek dolazi – Domaće mašine za sakupljanje ambalažnog otpada u Beogradu

reciklomat
reciklomat_22

Stanovništvu Beograda i posetiocima glavnog grada je od aprila prošle godine na raspolaganju nov način učestvovanja u reciklaži. Postavljena su 25 reciklomata koji primaju četiri vrste ambalažnog otpada – PET boce, staklene boce ambalažu, limenke i tetrapak. Ove mašine se proizvode u Srbiji, a o detaljima nastanka reciklomata, reakcijama građana i planovima za širenje mreže razgovarali smo sa Gordanom Tavčioskim, direktorom prodaje “Suprabit“, kompanije koja proizvodi reciklomate.

– Kao tehnološka kompanija konstantno smo u razvoju novih proizvoda i funkcionalnosti. Nakon prvog reciklomata u Srbiji koji je postavljen u Kragujevcu i interesovanja koje je izazvao, odlučili smo da se angažujemo u tom pravcu. U aprilu 2021. napravili smo prototip i 25 mašina koje i dan danas rade u Beogradu – kaže Tavčioski za portal Srda.

Kako napominje naš sagovornik “reciklomati koji se mogu videti na beogradskim ulicama su delo domaće pameti”.

– Samu mašinu su razvili domaći inženjeri. Proizvodnja najvažnijih delova “srca i mozga” mašine odnosno softvera i mehanike smeštena je u našoj kompaniji. Ostatak je “autsorsovan” domaćim kompanijama sa kojima smo zajedničkim snagama koncipirali izgled i funkcionalnosti. Najveći deo komponenti je evropskog porekla tako da mašina za izvoz zadovoljava potrebe za overu EUR 1 obrasca.

Građani zainteresovani za recklomate

reciklomat Novi Beograd

Iako su reciklomati na ulicama manjih kapaciteta namenjeni za manje količine ambalažnog otpada odnosno za građane u šetnji, dešava se da neko donose ceo džak ambalaže što dovodi do brzog punjenja reciklomata.

– Građani su pokazali veliku zainteresovanost, a o tome svedoči podatak da se reciklomati prazne dva puta na dan pa i češće kada za to ima potrebe. Moje mišljenje je da bi u svim gradovima u Srbiji ovakva ideja izazvala veliko interesovanje i da je ovaj broj od 25 reciklomata u Beogradu možda tek deseti deo onoga što bi Beograd mogao da ima, a da svaka mašina bude maksimalno iskorišćena. Svakodnevno dobijamo pozive i mejlove građana koji bi voleli da se reciklomat nađe i u njihovom komšiluku – navodi naš sagovornik.

Sakupljeno 3,2 miliona ambalažnog otpada

U kompaniji “Suprabit” smatraju da vreme kada će reciklomati biti rasprostranjeni širom Srbije i regiona tek dolazi.

Kako ističu, “Suprabit” reciklomat se od svoje konkurencije na globalnom tržištu izdvaja činjenicom da osim staklene, PET i aluminijumske ambalaže, “prepoznaje” i tetrapak ambalažu.

Od početka postavljanja reciklomata do kraja marta 2022. godine sakupljeno je skoro 3,2 miliona ambalažnih jedinica.

Odnošenje ambalaže i logistiku pražnjenja mašina vodi operater ambalažnog otpada “Sekopak“.

Građani imaju pregled lokacija samih mašina i informacije da li su i u kojoj meri popunjene na sajtu reciklomat.rs. Svaka mašina ima sopstvenu internet konekciju i u realnom vremenu pokazuje stanje i sastav ambalažnog otpada kao i kompletnu analitiku izabranih “nagrada”.

Tavčioski objašnjava da uz “Suprabit” reciklomat i malo dodatnog angažovanja korisnici mogu da zarade, ostvare popuste ili doniraju za podršku različitim inicijativama za unapređenje zajednice.

– Pokrovitelji ovog projekta su kompanije “Globaltel” i “Kentkarta” koje su građane nagradili sa skoro 9 miliona dinara dopuna u “Globaltel” mreži i više od 6,5 miliona dinara i vrednosti dopuna za gradski prevoz. U zamenu za reciklažnu jedinicu dato je skoro milion dinara u dobrotvorne svrhe Fondaciji Novaka Đokovića i Fondaciji za mlade talente Grada Beograda. Bitno je napomenuti, da ove kompanije nisu imale nikakvu zaradu od ove akcije, već finansijski gubitak i da su u nekoliko navrata pozivale i druge društveno odgovorne kompanije da se priključe projektu.

Prvi izvoz u Sarajevo

Prema informacijama iz “Suprabit”, prvi reciklomati su izvezeni početkom marta 2022. godine u Sarajevo.

– Projekat reciklomat u Sarajevu je u razvojnoj fazi, čim budemo imali neke novosti rado ćemo podeliti informacije. Svakako nas raduje činjenica da je reciklomat prepoznat kao dobra ideja, ne samo u Srbiji, već i u regionu.

Reciklomati se dalje razvijaju

reciklomat

Pitali smo našeg sagovornika da li planiraju dalji razvoj ovih mašina i na koji način?

– Kao što smo spomenuli na početku, mi smo tehnološka kompanija koja je konstantno u fazi razvijanja. Reciklomat koji je sada standard u našoj proizvodnji je mnogo ozbiljnija mašina od one koja je bila prototip i koja se nalazi na ulicama Beograda. Naravno, bilo je potrebno vreme i iskustvo koje smo prikupili održavajući postojeće mašine kako bi smo došli do ovoga sada. Trudimo se da razvijemo i pokrijemo sve moguće modele povezivanja korisnika sa reciklomatom i na taj način učinimo ovaj izum kompatibilan sa svakom inicijativom ili biznis modelom. Postoji mnogo ideja i pravaca u kojima može da se ide u razvoju i svakako ćemo se prilagođavati i potrebama klijenata, a predlagati i neke nove stvari – navodi Tavčioski.

Sledeći reciklomat koji će biti postavljen u Srbiji biće uskoro u Nišu.

Reciklomati i depozitni sistem

– Mašine za pametno prikupljanje otpada u Evropi već uveliko imaju svoju ulogu. Reciklomat se svakako uklapa u takav sistem jer vrši primarnu selekciju ambalaže i na taj način rasterećuje ostatak procesa same reciklaže, a nudi i izveštavanje i praćenje stanja u mašini u realnom vremenu. Mi ćemo spremni dočekati uvođenje depozitnog sistema i verujemo da će reciklomat imati veliku ulogu u toj vrsti ekološkog pomaka – kažu u kompaniji “Suprabit”.

Tagovi

Podelite na društvenim mrežama

SRDA preporučuje

baner_gdereciklirati_300

Najnoviji tekstovi

Hvala vam na poverenju. Uspešno ste se prijavili na listu za prijem email biltena.
Došlo je do greške. Molimo vas pokušajte ponovo. Ako se problem nastavi, molimo da nas kontaktirate slanjem email poruke.
baner_ekopravo_300
baner_ekoadresar_300