“Volvo” testira tehnologiju bežičnog punjenja električnih vozila u Švedskoj

Volvo cars bezicno punjenje elektricnih automobila

Foto: volvocars.com

Volvo Cars” sa partnerima integriše i testira novu tehnologiju bežičnog punjenja u živom gradskom okruženju, procenjujući njen potencijal za buduće električne automobile, saopštila je kompanija.

Tokom trogodišnjeg perioda, “Cabonline”, najveći taksi operater u nordijskom regionu, koristiće malu flotu potpuno električnih automobila “Volvo KSC40 Recharge” kao taksi i puniće se bežično na stanicama u Geteborgu u Švedskoj.

Test bežičnog punjenja je jedan od mnogih projekata koji su navedeni u okviru strateške inicijative zelene gradske zone Geteborga, u okviru koje se određene oblasti u gradu koriste kao stanice za testiranje uživo za razvoj održivih tehnologija, navedeno je u saopštenju.

– Zona zelenog grada Geteborga nam omogućava da isprobamo uzbudljive nove tehnologije u stvarnom okruženju i da ih procenimo tokom vremena za potencijalno buduće šire uvođenje. Testiranje novih tehnologija punjenja zajedno sa odabranim partnerima je dobar način da se proceni alternativna opcija punjenja za naše buduće automobile – rekao je Mats Moberg, šef istraživanja i razvoja u “Volvo Cars”.

Stanice za punjenje koje se koriste u testu isporučuje “Momentum Dinamics”, vodeći provajder bežičnih sistema za električno punjenje. Punjenje počinje automatski kada se kompatibilno vozilo parkira preko podloge za punjenje ugrađene na ulici, omogućavajući vozačima da pune bez izlaska iz automobila.

Stanica za punjenje šalje energiju kroz podlogu za punjenje, koju preuzima prijemna jedinica u automobilu. Da bi lako uskladio automobil sa podlogom za punjenje, “Volvo Cars” će koristiti svoj sistem kamera od 360 stepeni. Za potpuno električne automobile “KSC40 Recharge”, snaga bežičnog punjenja će biti veća od 40 kW, što čini brzinu punjenja oko četiri puta bržom od žičanog punjača od 11 kW naizmeničnom strujom i skoro jednako brzim kao žičani brzi punjač od 50 kW DC.

volvo_cars_bezicno_punjenje_2

Foto: volvocars.com

Ukupno, “Volvo” automobili će se koristiti više od 12 sati dnevno i preći 100.000 km godišnje, što ujedno čini ovo prvim testom izdržljivosti potpuno električnih “Volvo” automobila u scenariju komercijalne upotrebe.

Ostali partneri uključeni u projekat bežičnog punjenja uključuju sopstvene švedske prodavce “Volvo Bil” i “Volvo Car Sorred”, švedsku energetsku kompaniju”Vattenfall” i njenu mrežu za punjenje InCharge, gradsku energetsku kompaniju “Goteborg Energi”, and Business Region Gothenburg, opštinsku agenciju za ekonomski razvoj u vlasništvu grad Geteborg.

Prošle godine, “Volvo Cars” je učestvovao u pokretanju inicijative Green City Zone Geteborg, koja ima cilj da postigne transport bez emisija do 2030. Korišćenje pravog grada kao poligona će omogućiti kompaniji da ubrza razvoj tehnologija i usluga u oblasti elektrifikacije, zajedničke mobilnosti, autonomne vožnje, povezanosti i bezbednosti.

Tagovi

Podelite na društvenim mrežama

SRDA preporučuje

baner_gdereciklirati_300

Najnoviji tekstovi

Hvala vam na poverenju. Uspešno ste se prijavili na listu za prijem email biltena.
Došlo je do greške. Molimo vas pokušajte ponovo. Ako se problem nastavi, molimo da nas kontaktirate slanjem email poruke.
baner_ekopravo_300
baner_ekoadresar_300