“Veolia” priprema postrojenje za reciklažu baterija za električna vozila u Velikoj Britaniji

električna vozila
elektricna_vozila_veolia

Foto: veolia.co.uk

Kompanija “Veolia” najavila je otvaranje prvog postrojenja za reciklažu baterija za električna vozila u Velikoj Britaniji. Fabrika će moći da preradi 20% otpadnih baterija u toj zemlji do 2024. godine.

Mnogi materijali potrebni za proizvodnju baterija oslanjaju se na tradicionalne procese koji zahtevaju veliku količinu vode i energije. Iskopavanje raznih metala potrebnih za litijumske baterije zahteva ogromne resurse. Za iskopavanje jedne tone litijuma potrebno je 500.000 galona (2.273.000 litara) vode.

Urbano rudarstvo ili upotreba recikliranih materijala mogli bi da smanje potrošnju vode, kao i da smanje emisije gasova staklene bašte iz proizvodnje baterija do 50%, navedeno je u saopštenju kompanije “Veolia”.

Novo postrojenje “Veolia” u Minworth (West Midlands) predstavlja prvi korak kompanije u razvoju tehnologije reciklaže i kapaciteta za tretman u Velikoj Britaniji. Predviđa se da će Velika Britanija imati 350.000 tona istrošenih baterija za električna vozila do 2040.

Gavin Graveson iz kompanije “Veolia” je izjavio: Ovo je važan prvi korak na putu Ujedinjenog Kraljevstva ka stvaranju etičkog i održivog lanca snabdevanja baterijama koji će biti sve potrebniji kako prelazimo na zeleniju ekonomiju.

– Kako se potražnja za električnim vozilima povećava, biće nam potreban ovaj objekat  i slični njemu u Velikoj Britaniji, kako bismo osigurali da nećemo naići na krizu resursa u narednoj deceniji. Urbano rudarstvo je od suštinskog značaja ako želimo da zaštitimo sirovine – rekao je Graveson.

Tagovi

Podelite na društvenim mrežama

SRDA preporučuje

baner_gdereciklirati_300

Najnoviji tekstovi

Hvala vam na poverenju. Uspešno ste se prijavili na listu za prijem email biltena.
Došlo je do greške. Molimo vas pokušajte ponovo. Ako se problem nastavi, molimo da nas kontaktirate slanjem email poruke.
baner_ekopravo_300
baner_ekoadresar_300