Velika zagađenost vazduha u Beogradu zbog pustinjskog peska

Zagadjenje vazduha Beograd
magla_smog_zagadjenje_vazduha

Iz Gradskog zavoda za javno zdravlje Beograd saopšteno je da je danas došlo do naglog porasta koncentracije suspendovanih čestica PM10 na celoj teritoriji Beograda što je indeks kvaliteta vazduha svrstalo u kategoriju jako zagađen.

Analizom koncentracija drugih zagađujućih materija, pre svega suspendovanih čestica PM2,5, meteoroloških podataka kao i obilaskom terena utvrđeno je da je uzrok naglog pogoršanja kvaliteta vazduha transport zagađenja sa velikih udaljenosti. U Beograd je stigla vazdušna masa koja je sa sobom donela saharski pesak.

pesak iz sahare na kolima

Najznačajnija karakteristika ove vrste zagađenja jeste nagli skok koncentracija suspendovnih čestica PM10, dok su ostali parametri uključujući suspendovane čestice PM2,5 kao i gasovite zagađujuće materija na značajno nižem nivou što nije slučaj kada zagađenje potiče iz lokalnih izvora antropogenog porekla.

Važno je napomenuti da i osim toga što je pogoršanje kvaliteta vazduha izazvano prirodnim procesima, pozivaju se građani da se pridržavaju zdravstvenih preporuka pridruženih uz kategoriju jako zagađen vazduh koje se nalaze na internet stranici beoeko.com.

Tagovi

Podelite na društvenim mrežama

SRDA preporučuje

baner_gdereciklirati_300

Najnoviji tekstovi

Hvala vam na poverenju. Uspešno ste se prijavili na listu za prijem email biltena.
Došlo je do greške. Molimo vas pokušajte ponovo. Ako se problem nastavi, molimo da nas kontaktirate slanjem email poruke.
baner_ekopravo_300
baner_ekoadresar_300