Velika Britanija će zabraniti elektronske cigarete za jednokratnu upotrebu

dim cigarete

Foto: freepik

Velika Britanija će zabraniti elektronske cigarete za jednokratnu upotrebu, veoma popularne među mladima zbog voćnih ukusa, ali koje zabrinjavaju lekare i zdravstvene vlasti, saopštila je tamošnja vlada, prenosi Beta.

Zabrana je deo šireg plana za borbu protiv pušenja koji je prošle jeseni najavio britanski premijer Riši Sunak (Rishi).

– Jedan od najviše zabrinjavajućih trendova u ovom trenutku je porast upotrebe elektronske cigarete među mladima, i zato moramo da delujemo pre nego što to postane endemski – rekao je Sunak.

Prema zvaničnim podacima, među mladima od 11 do 17 godina, upotreba elektronske cigarete za jednookratnu upotrebu porasla je devet puta za dve godine.

Potrošnja tih proizvoda za jednokratnu upotrebu je “ključni faktor u alarmantnom porastu” broja mladih koji koriste elektronske cigarete, napomenula je britanska vlada i ukazala na “nepoznate” dugoročne efekte uvlačenja tog dima.

Ministarka zdravlja Viktorija Atkins (Victoria) rekla je da će zabrana biti početkom početkom naredne godine.

Pored te zabrane elektronskih cigareta za jednokratnu upotrebu, britanske vlasti će smanjiti broj dozvoljenih ukusa za klasične elektronske cigarete, učiniti njihovu ambalažu manje atraktivnom i regulisati način na koji se ti proizvodi predstavljaju u prodavnicama tako da budu manje vidljivi mlađim potrošačima.

Pušenje je vodeći uzrok smrti koji se može sprečiti u Velikoj Britaniji, navela je vlada i dodala da pušenje uzrokuje otprilike jednu četvrtinu smrti od raka.

Prošlog oktobra premijer je takođe najavio da želi da produži zabranu prodaje cigareta kako bi Velika Britanija postepeno postala zemlja bez duvana.

Trenutno je zakonska starosna granica za kupovinu cigareta u Velikoj Britaniji 18 godina i vlada želi da poveća tu starosnu granicu za jednu godinu svake godine, prenosi Beta.

Tagovi

Podelite na društvenim mrežama

SRDA preporučuje

baner_gdereciklirati_300

Najnoviji tekstovi

Hvala vam na poverenju. Uspešno ste se prijavili na listu za prijem email biltena.
Došlo je do greške. Molimo vas pokušajte ponovo. Ako se problem nastavi, molimo da nas kontaktirate slanjem email poruke.
baner_ekopravo_300
baner_ekoadresar_300