Valjevci u januaru 27 dana udisali zagađen vazduh

kolubara_valjevo
kolubara_valjevo_2

Prema podacima Državne merne mreže za automatski monitoring kvaliteta vazduha i informacijama koje objavljuje portal Extremna ekologija, u vazduhu u Valjevu je od početka 2022. zabeleženo 27 dana s prekoračenjem dnevne granične vrednosti suspendovanih PM10 čestica.

U poslednoj nedelji januara vazduh u Valjevu je bio izuzetno opasan po zdravlje, piše portal Kolubarske.rs.

– Svakodnevno je zabeleženo višestruko prekoračenje granične vrednosti, a vazduh je najotrovniji bio na Savindan – navodi se u izveštaju o kvalitetu vazduha u Valjevu udruženja građana “Lokalni odgovor” u sklopu akcije “Aero Alarm”.

Najviša prosečna dnevna koncentracija za proteklu nedelju bila je u četvrtak, 27. januara, kada su suspendovane čestice prašine prekoračile graničnu vrednost: PM10 u vrednosti od 110,90 µg/m3.

Najviša srednja dnevna koncentracija supednovanih PM2,5 čestica zabeležena isti dan, 90,01 µg/m3.

U subotu, 29. januara u 19 časova zabeležene su najviše maksimalne satne koncentracije u vrednosti od 242,57 µg/m3 za suspendovane PM10 čestice. U petak 28. januara zabeležena najviša satna koncentracija od 214,12 µg/m3 za suspendovane PM2,5 čestice bila je u dva časa posle ponoći.

Visina aerozagađenja u protekloj nedelji je bila takva da je svako mogao osetiti zdravstvene tegobe. Svakog dana kada su izmerene izuzetno visoke koncentracije zagađujućih materija, vazduh je predstavljao izuzetan rizik i vanredne zdravstvene uslove za sve stanovnike Valjeva, navodi portal.

Ističe se da ni jedan organ javne vlasti nije obaveštavao javnost o stanju kvaliteta vazduha, niti o opasnostima po zdravlje, kao ni merama za zaštitu od aerozagađenja ili merama za smanjenje uticaja na životnu sredinu.

– Namera nam je da poboljšamo obaveštavanje građana i građanki Valjeva o aerozagađenju. Radimo na stvaranju javne svesti da je aerozagađenje realnost, svakodnevica, koja zahteva aktivizam radi smanjenja uticaja i ublažavanja posledica na zdravlje ljudi, navodi se u saopštenju udruženja “Lokalni odgovor”.

Tagovi

Podelite na društvenim mrežama

SRDA preporučuje

baner_gdereciklirati_300

Najnoviji tekstovi

Hvala vam na poverenju. Uspešno ste se prijavili na listu za prijem email biltena.
Došlo je do greške. Molimo vas pokušajte ponovo. Ako se problem nastavi, molimo da nas kontaktirate slanjem email poruke.
baner_ekopravo_300
baner_ekoadresar_300