Užice dobiја podzemne kontejnere – Primarna separacija se nastavlja i putem plavih i žutih posuda

podzemni reciklazni kontejneri uzice
podzemni reciklazni kontejneri uzice

Foto: FB/Ere recikliraju

Užice će u centralnim gradskim zonama dobiti podzemne reciklažne kontejnere. Kako su za portal Srda najavili iz JKP “Bioktoš” Užice, očekuju da do kraja nedelje ovi kontejneri budu postavljeni na 6 predviđenih lokacija.

– Dva polupodzemna kontejnera smo dobili donacijom, a onda je grad odlučio da kupi još 11. Zeleni kontejner od 3 kubika je namenjen za odlaganje suvog otpada koji ide na reciklažu odnosno ambalažnog otpada, a beli je pet kubika i namenjen je za odlaganje mokrog otpada. Na 5 lokacija će biti postavljena po 2 kontejnera, a na jednu 3 kontejnera – kaže u razgovoru za naš portal Branislav Marić, izvršni direktor JKP “Bioktoš”.

Kako kaže naš sagovornik, ovi polupodzemni kontejneri su veće zapremine pa staje više otpada, lakše će se i brže prazniti i prilikom pražnjenja neće biti buke.

Ako Užičani budu adekvatno koristili ove kontejnere, ubuduće će biti postavljeni na još lokacija u urbanom delu grada.

Ranije postavljeni plavi i žuti kontejneri

plavi i zuti kontejneri uzice

Foto: FB/ Ere recikliraju

Grad Užice se opredelio za razvrstavanje otpada u plave, žute i sive posude. Kante su podeljene u 2.500 domaćinstava u kućama. Plave kante od 240 l su za suve frakcije, a sive od 120 l za mokri otpad putem projekta IPA 2017.  Takođe, u Užicu su građanima na raspolaganju 140 plavih kontejnera za mešani ambalažni otpad i 30 žutih za staklenu ambalažu.

Kako smo ranije pisali, planirano je povećanje broja domaćinstava koja će biti obuhvaćena primarnom separacijom. Međutim, nastali su problemi pa se to odložilo za 2023. godinu.

– Nabavili smo 5.350 plavih kanti, 570 plavih kontejnera i 140 žutih kontejnera. Nismo još krenuli u realizaciju, jer nismo registrovali vozila. Nedostaju nam i manja vozila. Takođe, potrebni su nam radnici, a još je u toku zabrana zapošljavanja. Narednih dana planiramo da krenemo da postavljamo ovaj kontigent kanti i kontejnera – najavljuje Marić.

Planiraju da prvo postave u Sevojnu 300-400 kanti a da dalje raspoređuju u ostale delove grada.

Tagovi

Podelite na društvenim mrežama

SRDA preporučuje

baner_gdereciklirati_300

Najnoviji tekstovi

Hvala vam na poverenju. Uspešno ste se prijavili na listu za prijem email biltena.
Došlo je do greške. Molimo vas pokušajte ponovo. Ako se problem nastavi, molimo da nas kontaktirate slanjem email poruke.
baner_ekopravo_300
baner_ekoadresar_300