Užice dobiја podzemne kontejnere – Primarna separacija se nastavlja i putem plavih i žutih posuda

podzemni reciklazni kontejneri uzice
Užice dobiја podzemne kontejnere – Primarna separacija se nastavlja i putem plavih i žutih posuda

Foto: FB/Ere recikliraju

Užice će u centralnim gradskim zonama dobiti podzemne reciklažne kontejnere. Kako su za portal Srda najavili iz JKP “Bioktoš” Užice, očekuju da do kraja nedelje ovi kontejneri budu postavljeni na 6 predviđenih lokacija.

– Dva polupodzemna kontejnera smo dobili donacijom, a onda je grad odlučio da kupi još 11. Zeleni kontejner od 3 kubika je namenjen za odlaganje suvog otpada koji ide na reciklažu odnosno ambalažnog otpada, a beli je pet kubika i namenjen je za odlaganje mokrog otpada. Na 5 lokacija će biti postavljena po 2 kontejnera, a na jednu 3 kontejnera – kaže u razgovoru za naš portal Branislav Marić, izvršni direktor JKP “Bioktoš”.

Kako kaže naš sagovornik, ovi polupodzemni kontejneri su veće zapremine pa staje više otpada, lakše će se i brže prazniti i prilikom pražnjenja neće biti buke.

Ako Užičani budu adekvatno koristili ove kontejnere, ubuduće će biti postavljeni na još lokacija u urbanom delu grada.

Ranije postavljeni plavi i žuti kontejneri

plavi i zuti kontejneri uzice

Foto: FB/ Ere recikliraju

Grad Užice se opredelio za razvrstavanje otpada u plave, žute i sive posude. Kante su podeljene u 2.500 domaćinstava u kućama. Plave kante od 240 l su za suve frakcije, a sive od 120 l za mokri otpad putem projekta IPA 2017.  Takođe, u Užicu su građanima na raspolaganju 140 plavih kontejnera za mešani ambalažni otpad i 30 žutih za staklenu ambalažu.

Kako smo ranije pisali, planirano je povećanje broja domaćinstava koja će biti obuhvaćena primarnom separacijom. Međutim, nastali su problemi pa se to odložilo za 2023. godinu.

– Nabavili smo 5.350 plavih kanti, 570 plavih kontejnera i 140 žutih kontejnera. Nismo još krenuli u realizaciju, jer nismo registrovali vozila. Nedostaju nam i manja vozila. Takođe, potrebni su nam radnici, a još je u toku zabrana zapošljavanja. Narednih dana planiramo da krenemo da postavljamo ovaj kontigent kanti i kontejnera – najavljuje Marić.

Planiraju da prvo postave u Sevojnu 300-400 kanti a da dalje raspoređuju u ostale delove grada.

Tagovi

Podelite na društvenim mrežama