Uskoro sanacija i rekultivacija nesanitarne deponije “Aleksandrovačka bara” u Subotici

divlje deponije
divlje deponije

Grad Subotica raspisao je javnu nabavku za sanaciju i rekultivaciju nesanitarne deponije “Aleksandrovačka bara”. Procenjena vrednost prve i druge faze radova iznosi 322,8 miliona dinara.

Kako se može videti u dokumentaciji, predviđena je sanacija i prekrivanje deponije što, između ostalog, predviđa geodetske i pripremne radove, zemljane radove na iskopu skoro 300.000 kubika otpada i prebacivanju u okvire nove granice deponije, izgradnju nasipa oko deponije i niz drugih mera za oslobađanje deponije od gasa, među kojima je i nabavka i montaža kompaktnog postrojenja za spaljivanje deponijskog gasa.

Za rekultivaciju je potencijalnim izvođačima ostavljeno da biraju između dve varijante. Prva je upotreba skoro 105.000 kubika zemljanog materijala sa pozajmišta za nasip oko deponije, izravnjavajući sloj i rekultivaciju, a druga prosejavanje postojećeg otpada koji je trenutno van novih granica deponije, gde bi se „teška frakcija“, nakon prosejavanja, upotrebila kao inertan zemljani materijal za izravnavajući sloj i rekultivaciju. Za završetak ovog posla izvođači će imati 180 dana.

Sanacija deponije realizovaće se uz podršku Ministarstva zaštite životne sredine, koje je obezbedilo 310 miliona dinara, te su se stekli uslovi za rešavanje višedecenijskog problema stanovnika Subotice.

Posle 46 godina deponija u Aleksandrovu je zatvorena, a preduslov za to bilo je otvaranje Regionalne deponije Subotica, gde se sada odnosi sav otpad koji se sakuplja na teritoriji grada u plavim i zelenim kantama JKP „Čistoća i zelenilo“.

Lokacija bivše deponije „Aleksandrovačka bara“ je izuzetno loša jer se nalazi tri kilometra od centra grada, u njenoj neposrednoj blizini nalaze se kuće građana, jezero Palić, Opšta bolnica Subotica i Gradski stadion.

Od samog početka nije na odgovarajući način rešen problem ocednih i atmosferskih voda. Osim toga nije urađeno ograđivanje deponije, nije se u potpunosti sprovelo pokrivanje inertnim materijalom, što pruža mogućnost širenja neprijatnih mirisa, namnožavanje insekata i glodara. Prilaz deponiji je preko pristupne saobraćajnice od betonskih elemenata.

Od 2005. godine postoji sistem degazacionih bunara (bio-trnova) koji je delimično u funkciji otplinjavanja deponijskih gasova. Pražnjenje kamiona za transport komunalnog otpada se vršio se na telu deponije, a zatim se vršilo poravnavanje.

Izvor:  subotica.com

Tagovi

Podelite na društvenim mrežama

SRDA preporučuje

baner_gdereciklirati_300

Najnoviji tekstovi

Hvala vam na poverenju. Uspešno ste se prijavili na listu za prijem email biltena.
Došlo je do greške. Molimo vas pokušajte ponovo. Ako se problem nastavi, molimo da nas kontaktirate slanjem email poruke.
baner_ekopravo_300
baner_ekoadresar_300