Univerzalni punjač za mobilne uređaje od jeseni 2024.

mobilni

Foto: unsplash

Svi novi aparati na tržištu Evropske unije moraće do jeseni 2024. godine da imaju ulaz USB-C za jedinstveni punjač, kako bi se smanjio elektronski otpad, dogovorili su danas Savet EU, Evropska komisije i Evropski parlament, prenosi Politiko.

Mobilni telefoni, tableti, e-čitači, slušalice, digitalne kamere, konzole za videoigra i portabl zvučnici koji se pune na kabl moraće da imaju USB tipa C ulaz, bez obzira na njihovog proizvođača, navodi se u saopštenju i dodaje da će laptop računari u roku od 40 meseci da se prilagode novim zahtevima.

Proizvođač koji će morati da učini najznačajnije promene je “Apple”, koji je bio protiv ovog predloga u septembru.

Direktiva o jedinstvenom punjaču trebalo bi da bude usvojena na plenarnoj sednici u julu.

To je prvi sporazum takve vrste u svetu i usledio je nakon što kompanije nisu uspele da se dogovore oko zajedničkog rešenja. Evropska komisija se zalagala za jedan port za punjenje mobilnih uređaja pre više od decenije.

Podsetimo, glavni razlog za novi predlog Direktive o radio opremi, u okviru koje se nalazi i odluka o USB-C punjaču, jeste ekologija – veliki broj različitih punjača stvara elektronski otpad koji može da se smanji, smatraju iz Komisije.

 

Tagovi

Podelite na društvenim mrežama

SRDA preporučuje

baner_gdereciklirati_300

Najnoviji tekstovi

Hvala vam na poverenju. Uspešno ste se prijavili na listu za prijem email biltena.
Došlo je do greške. Molimo vas pokušajte ponovo. Ako se problem nastavi, molimo da nas kontaktirate slanjem email poruke.
baner_ekopravo_300
baner_ekoadresar_300