Ukinute kovid mere, na letovanje u Grčku sa pasošem i osmehom

Lezaljke na plazi
Ukinute kovid mere, na letovanje u Grčku sa pasošem i osmehom

Ministar turizma Grčke Vasilis Kikilias izjavio je u Beogradu u intervjuu za novinsku agenciju Beta da će od 1. juna u Grčkoj biti ukinuta sanitarna mera obaveznog nošenja maski u zatvorenom prostoru, te da je ta zemlja bezbedna destinacija na kojoj se ovog leta očekuje oko 900.000 turista samo iz Srbije.

Maske ostaju u zdravstvu i u lokalnom javnom prevozu putnika, objavila je Vlada u Atini.

– Rebrendirali smo Grčku kao bezbednu destinaciju. Dobro brinemo o turistima. Zdravstvene vlasti kažu da pandemija opada, u dobrom smo položaju kao i Srbija i optimistični smo za leto, ali uvek smo u pripravnosti ako se situacija pogorša. Od 1. juna maske nisu obavezne u zatvorenom, ali u Grčkoj su leti svi napolju – rekao je ministar.

Ponovio je da Srbi bez ikakvih kovid-ograničenja mogu putovati ili tranzitirati kroz Grčku: “Srbi mogu da putuju u Grčku samo sa pasošem i širokim osmehom“, rekao je on.

Predstavnici Srbije i Grčke iz obasti turizma, kako je najavio ministar Kikilias, sastaće se u Solunu kako bi se rešilo pitanje neiskorišćenih turističkih aranžmana, koji prethodne dve godine nisu realizovani zbog mera uvedenih za zaustavljanje korona virusa.

Najviše turista u Grčku, naveo je, dolazi iz SAD, Francuske, Nemačke, Velike Britanije, Izraela, Rumunije, skandinavskih zemalja.

– Ali naravno veze između Srbije i Grčke su jedinstvene tako da očekujemo dosta turista iz Srbije takođe – rekao je ministar.

Pandemija i rat u Ukrajini čija je posledica rast cena i energetska kriza, pogađaju i turistički sektor u Grčkoj, ali Kikilias je rekao da su Grci borci kao i Srbi, idu korak po korak i optimistični su što se ovogodišnje letnje turističke sezone tiče.

– Grčka vlada je već podržala turističku industriju zbog pandemije sa tri milijarde evra, a takođe ćemo podržati tokom energetske krize sa najmanje 6,5 milijardi evra. Zbog slobodnog tržišta, da postoji pritisak neke cene su porasle, ali neke su i pale zbog konkurencije što znači da će šansi za putovanje u Grčku imati ljudi sa različitom dubinom novčanika – rekao je Kikilias.

Grci su, kako je istakao, poznati po gostoprimstvu, a reč “filoksenia” opisuje njihovu “duboku potrebu” da ugoste strance, daju im hranu, piće, krevet da prespavaju.

Istakao je da ni ranije u Grčkoj nije bilo mnogo turista iz Ukrajine te da se ove godine neće osetiti to što oni neće doći.

 

Tagovi

Podelite na društvenim mrežama