Ukinute kovid mere, na letovanje u Grčku sa pasošem i osmehom

Lezaljke na plazi
plaza_more_lezaljke_palma

Ministar turizma Grčke Vasilis Kikilias izjavio je u Beogradu u intervjuu za novinsku agenciju Beta da će od 1. juna u Grčkoj biti ukinuta sanitarna mera obaveznog nošenja maski u zatvorenom prostoru, te da je ta zemlja bezbedna destinacija na kojoj se ovog leta očekuje oko 900.000 turista samo iz Srbije.

Maske ostaju u zdravstvu i u lokalnom javnom prevozu putnika, objavila je Vlada u Atini.

– Rebrendirali smo Grčku kao bezbednu destinaciju. Dobro brinemo o turistima. Zdravstvene vlasti kažu da pandemija opada, u dobrom smo položaju kao i Srbija i optimistični smo za leto, ali uvek smo u pripravnosti ako se situacija pogorša. Od 1. juna maske nisu obavezne u zatvorenom, ali u Grčkoj su leti svi napolju – rekao je ministar.

Ponovio je da Srbi bez ikakvih kovid-ograničenja mogu putovati ili tranzitirati kroz Grčku: “Srbi mogu da putuju u Grčku samo sa pasošem i širokim osmehom“, rekao je on.

Predstavnici Srbije i Grčke iz obasti turizma, kako je najavio ministar Kikilias, sastaće se u Solunu kako bi se rešilo pitanje neiskorišćenih turističkih aranžmana, koji prethodne dve godine nisu realizovani zbog mera uvedenih za zaustavljanje korona virusa.

Najviše turista u Grčku, naveo je, dolazi iz SAD, Francuske, Nemačke, Velike Britanije, Izraela, Rumunije, skandinavskih zemalja.

– Ali naravno veze između Srbije i Grčke su jedinstvene tako da očekujemo dosta turista iz Srbije takođe – rekao je ministar.

Pandemija i rat u Ukrajini čija je posledica rast cena i energetska kriza, pogađaju i turistički sektor u Grčkoj, ali Kikilias je rekao da su Grci borci kao i Srbi, idu korak po korak i optimistični su što se ovogodišnje letnje turističke sezone tiče.

– Grčka vlada je već podržala turističku industriju zbog pandemije sa tri milijarde evra, a takođe ćemo podržati tokom energetske krize sa najmanje 6,5 milijardi evra. Zbog slobodnog tržišta, da postoji pritisak neke cene su porasle, ali neke su i pale zbog konkurencije što znači da će šansi za putovanje u Grčku imati ljudi sa različitom dubinom novčanika – rekao je Kikilias.

Grci su, kako je istakao, poznati po gostoprimstvu, a reč “filoksenia” opisuje njihovu “duboku potrebu” da ugoste strance, daju im hranu, piće, krevet da prespavaju.

Istakao je da ni ranije u Grčkoj nije bilo mnogo turista iz Ukrajine te da se ove godine neće osetiti to što oni neće doći.

 

Tagovi

Podelite na društvenim mrežama

SRDA preporučuje

baner_gdereciklirati_300

Najnoviji tekstovi

Hvala vam na poverenju. Uspešno ste se prijavili na listu za prijem email biltena.
Došlo je do greške. Molimo vas pokušajte ponovo. Ako se problem nastavi, molimo da nas kontaktirate slanjem email poruke.
baner_ekopravo_300
baner_ekoadresar_300