Ujedinjene nacije proglasile zdravu životnu sredinu ljudskim pravom

Ujedinjene nacije proglasile zdravu životnu sredinu ljudskim pravom

Generalna skupština Ujedinjenih nacija proglasila je da svako na planeti ima pravo na zdravu životnu sredinu. Ovaj korak se smatra veoma važnim u misiji da se obuzda ubrzano propadanje prirodnog sveta.

Rezolucija je doneta juče, 28. jula, u sedištu UN-a u Njujorku. Za njeno usvajanje glasala je 161 država među kojima je bila i Srbija. Osam je bilo uzdržano.

Rezolucija, zasnovana na sličnom tekstu koji je prošle godine usvojio Savet za ljudska prava, poziva države, međunarodne organizacije i poslovna preduzeća da pojačaju napore da obezbede zdravo okruženje za sve.

Generalni sekretar UN, Antonio Gutereš, pozdravio je „istorijsku“ odluku i rekao da značajan razvoj događaja pokazuje da države članice mogu da se udruže u kolektivnoj borbi protiv trostruke planetarne krize klimatskih promena, gubitka biodiverziteta i zagađenja.

– Rezolucija će pomoći u smanjenju ekoloških nepravdi, umanjiti nedostatke u zaštiti i osnažiti ljude, posebno one koji su u ranjivim situacijama, uključujući zaštitnike ljudskih prava u oblasti životne sredine, decu, omladinu, žene i starosedeoce – rekao je on u izjavi koju je objavila kancelarija njegovog portparola.

On je dodao da će ta odluka takođe pomoći državama da ubrzaju sprovođenje svojih obaveza i obaveza u vezi sa životnom sredinom i ljudskim pravima.

– Međunarodna zajednica je dala univerzalno priznanje ovom pravu i približila nas da to postane stvarnost za sve – rekao je on.

Gutereš je naglasio da je, međutim, usvajanje rezolucije „samo početak“ i pozvao nacije da ovo novopriznato pravo učine „realnošću za sve, svuda“.

Potrebna hitna akcija

Visoka komesarka UN za ljudska prava Mišel Bačelet (Michelle Bachelet) je u saopštenju takođe pozdravila odluku Skupštine i ponovila poziv generalnog sekretara na hitnu akciju za njeno sprovođenje.

– Danas je istorijski trenutak, ali jednostavno potvrđivanje našeg prava na zdravu životnu sredinu nije dovoljno. Rezolucija Generalne skupštine je vrlo jasna: države moraju da sprovedu svoje međunarodne obaveze i povećaju svoje napore da to ostvare. Svi ćemo trpeti mnogo gore posledice od ekoloških kriza, ako sada ne radimo zajedno da ih zajedno sprečimo – rekla je ona.

Bačelet je objasnila da ekološka akcija zasnovana na obavezama u vezi sa ljudskim pravima predstavlja vitalnu zaštitnu ogradu za ekonomske politike i poslovne modele.

– Naglašava osnovu zakonskih obaveza da se deluje, a ne samo diskrecione politike. Takođe je efikasniji, legitimniji i održiviji – dodala je ona.

Tagovi

Podelite na društvenim mrežama