Učestvujte u foto-konkurs “Vreme za ptice”

Gugutka ptica
gugutka_ptica

Društvo za zaštitu i proučavanje ptica Srbije (DZPPS) petu godinu zaredom pokreće foto-konkurs za svoje članice i članove sa ciljem da zajedno kreiraju kalendar za narednu, 2024. godinu, saopštilo je DZPPS.

– Mada je ostala još četvrtina ove kalendarske godine, u mnogim planovima već mislimo na narednu. To, uostalom, potvrđuje i naš foto-konkurs. Imperativ planiranja životnih obaveza s jedne, a nemogućnost da predvidimo budućnost sveta u kojem živimo sa druge strane, udruženi sa stalnom izloženošću obilju kratkotrajnih sadržaja, učinili su da vreme doživljavamo kao brzi voz iz kojeg ne možemo da izađemo – navodi DZPPS.

Zato je kao moto ovogodišnjeg foto-konkursa odabrano – “Vreme za ptice”. Pošaljite fotografije ptica koje su plod strpljivog posmatranja, dugog čekanja idealne scene i kadra.

Neka vaše fotografije u kalendaru, tom tabelarnom marširanju dana i meseci, podsećaju da pomenuti voz usporava i povremeno zastaje kada vreme posvetimo prirodi i pticama.

Uslovi foto-konkursa

Pravo učešća imaju članovi Društva za zaštitu i proučavanje ptica Srbije koji su uplatili članarinu za 2023. godinu.

Svaki autor, uz prijavu može poslati do 3 fotografije, u položenom (landscape) JPG formatu, u visokoj rezoluciji. Dozvoljena je osnovna obrada fotografije što uključuje izrezivanje, kontrast, osvetljenost, boje i intenzitet. Nije dozvoljeno naknadno dodavanje elemenata (logo, okvir, potpis, bordura i sl). Organizator zadržava pravo da snimke za potrebe kalendara smanji na pogodne mere.

DZPPS navodi da očekuje snimke ptica u njihovom uobičajenom okruženju i svakodnevnim aktivnostima, nastale isključivo na teritoriji Srbije. Pravilo je da se prilikom posmatranja i snimanja ptica one na gnezdu ne uznemiravaju, a u drugim prilikama se to čini u najmanjoj mogućoj meri. Snimci na kojima su ptice u zatočeništvu, vidno uznemirene ptice na gnezdu, fotografije jaja i sasvim malih mladunaca nisu prihvatljivi i biće bez diskusije eliminisani. Snimci koji ne ispunjavaju propozicije biće diskvalifikovani, a organizator će ih ukloniti pre iznošenja prispelog materijala pred žiri.

Pristupanjem konkursu autor tvrdi da su svi priloženi radovi u celini njegovo autorsko delo i da ni na koji način da povređuju autorska prava trećeg lica. Organizator će primljene radove koristiti za potrebe objavljivanja kalendara uz poštovanje autorskih prava.

Fotografije će po završetku konkursa ostati u arhivi organizatora, a bilo kakva kasnija upotreba radova u cilju promocije rada DZPPS biće sprovedena uz obavezno navođenje autora.

Prijem radova do 15. oktobra 2023. godine do ponoći
Žiriranje od 15. do 22. oktobra 2023. godine
Objavljivanje rezultata 24. oktobra 2023. do 17 č.

Obavezna je prijava na konkurs putem sledećeg formulara, a fotografije treba poslati na fotokonkurs@pticesrbije.rs

O selekciji 12 fotografija koje će se naći na kalendaru i odabiru pobedničke fotografije odlučivaće žiri u sastavu:

  • Bojana Lukić vizuelna umetnica;
  • Damir Trnovac – biolog i fotograf;
  • Kalman Moldvai – grafički dizajner.

Nagrade:

  • Za najbolju fotografiju – Opticron dvogled Adventurer II WP 8×32;
  • Mlada nada fotografije (autor do 16 godina) – knjiga “Ptice Srbije i Evrope”;
  • Svaki autor fotografija objavljenih u kalendaru dobiće po dva primerka kalendara;
  • Svi članovi Društva za zaštitu i proučavanje ptica Srbije dobiće na poklon jedan primerak zidnog kalendara.

Za dodatne informacije pišite na fotokonkurs@pticesrbije.rs ili pozovite na broj telefona 011/4002561.

Tagovi

Podelite na društvenim mrežama

SRDA preporučuje

baner_gdereciklirati_300

Najnoviji tekstovi

Hvala vam na poverenju. Uspešno ste se prijavili na listu za prijem email biltena.
Došlo je do greške. Molimo vas pokušajte ponovo. Ako se problem nastavi, molimo da nas kontaktirate slanjem email poruke.
baner_ekopravo_300
baner_ekoadresar_300