U šumskim požarima ne strada samo drveće

bor_suma
bor_suma

S obzirom na trenutne vremenske uslove, iz Javnog preduzeća “Nacionalni park Tara” upozoravaju  lokalno stanovništvo i posetioce na veliki rizik od izbijanja šumskih požara i apeluju na sve da ne pale vatru u šumi ili u njenoj neposrednoj blizini, kao i da prijave svaki otvoreni plamen ili dim koji primetite na području Tare.

Šumski požari predstavljaju veoma ozbiljan problem – čitave predele pretvaraju u pustoš, uništavaju životnu sredinu i nanose neprocenjivu štetu šumskim ekosistemima, navodi se u saopštenju JP “Nacionalni park Tara”.

Šumski požari postali su sve češća pojava, što je delom posledica globalnog zagrevanja usled koga su leta sve vrelija i suvlja nego ranije, vetrovi su sve snažniji, a ustaljenost kišnih perioda poremećena, ali pre svega kao posledica krajnjeg ljudskog nemara i nepažnje, a ponekad i zle namere.

Iz JP “Nacionalni park Tara” podsećaju i da posetioci treba da se kreću označenim šetnim stazama kao i da otpad ponesu sa sobom do najbližeg kontejnera.

Tagovi

Podelite na društvenim mrežama

SRDA preporučuje

baner_gdereciklirati_300

Najnoviji tekstovi

Hvala vam na poverenju. Uspešno ste se prijavili na listu za prijem email biltena.
Došlo je do greške. Molimo vas pokušajte ponovo. Ako se problem nastavi, molimo da nas kontaktirate slanjem email poruke.
baner_ekopravo_300
baner_ekoadresar_300