U Petrovcu na Mlavi izgradnja transfer stanice za otpad iz četiri opštine

Ministarstvo zaštite životne sredine obilazak Petrovca na Mlavi
IMG-20220802-WA0004

Foto: ekologija.gov.rs

Ministarka zaštite životne sredine Irena Vujović obišla je radove na realizaciji projekta izgradnje transfer stanice sa reciklažnim dvorištem u Petrovcu na Mlavi, koji će unaprediti sistem upravljanja otpadom i kvalitet života građana u ovom delu Srbije.

Projekat u potpunosti finansira Ministarstvo zaštite životne sredine, a transfer stanica će se koristiti za delimičan tretman, skladištenje i pretovar otpada iz četiri opštine – Petrovca na Mlavi, Kučeva, Žagubice i Malog Crnića.

– Danas imamo priliku da obiđemo radove na izgradnji kompleksa buduće transfer stanice, a mesecima ranije smo razgovarali i konsultovali struku iz ministarstva i opštinskog rukovodstva šta je to što prvo treba da uradimo kako bismo u ovom regionu unapredili sistem upravljanja čvrstim otpadom. Doneta je odluka da se izgradi transfer stanica, koja je preduslov za zatvaranje nesanitarnih deponija, a biće urađena po svetskim standardima – rekla je Vujović, nakon što je obišla radove zajedno sa predsednikom opštine Petrovac na Mlavi Duškom Nedinićem.

Ministarka je istakla da, kada je reč o upravljanju čvrstim otpadom po savremenim standardima u ovom okrugu, vizija i krajnji cilj jeste izgradnja regionalnog i reciklažnog centra u Požarevcu, za koji se trenutno rade projekti.

– Ka regionalnom i reciklažnom centru u Požarevcu će gravitirati lokalne samouprave iz čitavog okruga, među kojima je i Petrovac na Mlavi i zato je transfer stanica važan korak u ovom velikom poslu – navela je Vujović.

Istakla je i da će se u Petrovcu na Mlavi graditi i postrojenje za prečišćavanje otpadnih voda koje će pokrivati potrebe oko 12.000 stanovnika.

Tagovi

Podelite na društvenim mrežama

SRDA preporučuje