U Holandiju po recept – Može li Kragujevac do statusa “zelenog grada”?

zeleni krovovi
zeleni krovovi

Foto: FB/Ambasad Holandije

Stručnjaci za urbanizam i nosioci javnih politika iz Srbije su boravili u Holandiji, kako bi razmenili znanje i ideje sa svojim holandskim kolegama, posetili referentne lokacije i izložbe, ispratili prezentacije i učestvovali u interaktivnim radionicama i tako sagledali rešenja koja mogu da inspirišu sledeći talas održivog urbanog razvoja gradova u Srbiji, sa posebnim fokusom na zelenu infrastrukturu.

Na poziv Josta Reintjesa (Joost Reintjes), ambasadora kraljevine Holandije u Republici Srbiji, da grad Kragujevac učestvuje u Projektu “Zeleni gradovi Srbije”, u Holandiji je boravio Ivan Radulović, glavni gradski urbanista, saopštio je grad Kragujevac.

Grad Kragujevac je, uz Beograd, Novi Sad, Rašku i Irig, jedan od pet gradova koji je pozvan da uzme učešće u ovom projektu. Osim predstavnika lokalnih samouprava, pozvani su i predstavnici Kancelarije za upravljanje javnim ulaganjima Vlade Republike Srbije, Kancelarije UNOPS-a, Programa EU za lokalni razvoj u Srbiji “EUPRO+” i kancelarije Svetske banke.

Tokom posete, učesnici su se upoznali sa onim što Holandija ima da ponudi u pogledu zelenih urbanih rešenja, među kojima su: zeleni krovovi i vertikalne bašte, urbane obnove i prenamene industrijskih i poslovnih kompleksa, kao i ostali principi vezani za proklamovane ciljeve UN “Agende 2030” o održivom urbanom razvoju.

Delegacija Srbije je obišla Amsterdam, gde je prezentovan projekat Resilio. U Ajndhovenu su posetili Strijp-S, nekadašnju fabriku Philips, gde su se upoznali sa Brainport konceptom autora Toma Ausemsa. Ovaj koncept je inspirisao naše predstavnike za moguća rešenja kragujevačkog Vojno-tehničkog zavoda, kako bi se ovom biseru industrijskog nasleđa podario novi život, navedeno je u saopštenju.

Poseta najčuvenijoj međunarodnoj izložbi hortikulture Floriade u gradu Almere, rezultirala je mnogim prenosivim idejama u urbanom dizajnu i održivim urbanim rešenjima.

U Tilburgu je transformacija starog železničkog depoa u gradski park Spoorpark bila savršen primer kako se devastiran prostor može pretvoriti u zeleno urbano područje. Delegacija je obišla i lučko područje Piushaven, koje doživljava urbanu transformaciju od industrijske luke do stambeno-poslovnog centra linijskog tipa.

U Utrehtu su autori linijskog parka Oosterspoorbann, kreiranom na napuštenom industrijskom koloseku, prezentovali kreativna rešenja pejzažnog uređenja.

U Roterdamu, učesnici studijske posete su se upoznali sa načinima kako najveća evropska luka prilagođava svoje nedovoljno iskorišćene i devastirane prostore, kroz participativno planiranje, konsultativne procese, građansku i preduzetničku inicijativu.

Na kraju studijske posete, za delegaciju iz Srbije je organizovana i sesija u Ambasadi Republike Srbije u Hagu na kojoj je Ksenija Milenković, ambasadorka RS u Holandiji, razgovarala sa učesnicima studijske posete o nastavku projekta “Zeleni gradovi Srbije”.

Studijska poseta je organizovana u okviru projekta “Zeleni gradovi Srbije”, koji vodi Ambasada Kraljevine Holandije u Republici Srbiji, a koji se finansira kroz javno-privatno partnerstvo između Vlade Kraljevine Holandije i kompanija koje pružaju održiva urbana rešenja, koji su udružili snage kako bi pomogli srpskim kolegama da naprave “zelenu tranziciju” s ciljem da se unapredi kvalitet života u gradovima Srbije.

Tagovi

Podelite na društvenim mrežama

SRDA preporučuje

baner_gdereciklirati_300

Najnoviji tekstovi

Hvala vam na poverenju. Uspešno ste se prijavili na listu za prijem email biltena.
Došlo je do greške. Molimo vas pokušajte ponovo. Ako se problem nastavi, molimo da nas kontaktirate slanjem email poruke.
baner_ekopravo_300
baner_ekoadresar_300