U Gornjem Milanovcu u pripremi upravljanje otpadom po italijanskom modelu

Gornji Milanovac
gornji milanovac

Foto: gornjimilanovac.rs

U Gornjem Milanovcu se priprema održiv model integrisanog upravljanja otpadom u skladu sa principima cirkularne ekonomije. Na Dan planete zemlje, 5. juna, očekuje se potpisivanje memoranduma o saradnji opštine Gornji Milanovac i partnerske kompanije “Contarina” iz Italije čime će biti stvoren pravni okvir za realizaciju ovog važnog ekološkog projekta. To je dogovoreno u Trevizu na sastanku predstavnika “Contarina”, opštine Gornji Milanovac, Privredne komore Srbije (PKS) i italijanskog udruženja Confindustria, saopštio je PKS.

– PKS snažno podržava i nastaviće da prati proces realizacije projekta koji sadrži transfer znanja, novih tehnologija, digitalizacije u upravljanju otpadom, ali omogućava i otvaranje zelenih radnih mesta u lokalnim ekonomijama. Komora će preko regionalnih privrednih komora predstaviti projekat i u drugim gradovima i opštinama Srbije, jer je to velika šansa za zelene investicije i nova zapošljavanja – rekao je Dragan Stevanović, sekretar Udruženja za hemijsku, gumarsku i industriju nemetala PKS.

Model integrisanog upravljanja otpadom u Gornjem Milanovcu implementira Strategiju o upravljanju otpadom u Srbiji koja propisuje zabranu odlaganja biootpada na deponije. Po uzoru na već primenjeni italijanski model nudi rešenja za biorazgradivi otpad, sprečava havarije na deponijama zbog zapaljivog biogasa i produžava vek sanitarnoj deponiji. S druge strane, kompost od biorazgradivog otpada može da se iskoristi za prihranjivanje cveća, drveća i biljaka na javnim površinama, otpad postaje novi proizvod – organsko đubrivo za poboljšanje kvaliteta vode, zemljišta, kontrolu korova, štetočina i bolesti, navedeno je u saopštenju.

Tagovi

Podelite na društvenim mrežama

SRDA preporučuje

baner_gdereciklirati_300

Najnoviji tekstovi

Hvala vam na poverenju. Uspešno ste se prijavili na listu za prijem email biltena.
Došlo je do greške. Molimo vas pokušajte ponovo. Ako se problem nastavi, molimo da nas kontaktirate slanjem email poruke.
baner_ekopravo_300
baner_ekoadresar_300