U Gornjem Milanovcu u pripremi upravljanje otpadom po italijanskom modelu

Gornji Milanovac
U Gornjem Milanovcu u pripremi upravljanje otpadom po italijanskom modelu

Foto: gornjimilanovac.rs

U Gornjem Milanovcu se priprema održiv model integrisanog upravljanja otpadom u skladu sa principima cirkularne ekonomije. Na Dan planete zemlje, 5. juna, očekuje se potpisivanje memoranduma o saradnji opštine Gornji Milanovac i partnerske kompanije “Contarina” iz Italije čime će biti stvoren pravni okvir za realizaciju ovog važnog ekološkog projekta. To je dogovoreno u Trevizu na sastanku predstavnika “Contarina”, opštine Gornji Milanovac, Privredne komore Srbije (PKS) i italijanskog udruženja Confindustria, saopštio je PKS.

– PKS snažno podržava i nastaviće da prati proces realizacije projekta koji sadrži transfer znanja, novih tehnologija, digitalizacije u upravljanju otpadom, ali omogućava i otvaranje zelenih radnih mesta u lokalnim ekonomijama. Komora će preko regionalnih privrednih komora predstaviti projekat i u drugim gradovima i opštinama Srbije, jer je to velika šansa za zelene investicije i nova zapošljavanja – rekao je Dragan Stevanović, sekretar Udruženja za hemijsku, gumarsku i industriju nemetala PKS.

Model integrisanog upravljanja otpadom u Gornjem Milanovcu implementira Strategiju o upravljanju otpadom u Srbiji koja propisuje zabranu odlaganja biootpada na deponije. Po uzoru na već primenjeni italijanski model nudi rešenja za biorazgradivi otpad, sprečava havarije na deponijama zbog zapaljivog biogasa i produžava vek sanitarnoj deponiji. S druge strane, kompost od biorazgradivog otpada može da se iskoristi za prihranjivanje cveća, drveća i biljaka na javnim površinama, otpad postaje novi proizvod – organsko đubrivo za poboljšanje kvaliteta vode, zemljišta, kontrolu korova, štetočina i bolesti, navedeno je u saopštenju.

Tagovi

Podelite na društvenim mrežama