U blizini Sokobanje viđena nova vrsta ptice u Srbiji – veliki morski gnjurac

veliki gnjurac Sokobanja
veliki gnjurac Sokobanja

Foto: Facebook/DZPPS/Slobodan Marković

Društvo za zaštitu i proučavanje ptica Srbije saopštilo je da su u blizini Sokobanje njihovi ornitolozi otkrili novu vrstu ptice u Srbiji – velikog morskog gnjurca (Gavia immer), prenosi Beta.

– Tokom redovnih terenskih aktivnosti, ornitolozi Slobodan Marković i Danilo Penić su, u blizini Sokobanje na jezeru Bovan, 26. decembra imali su sreće da prvi put u Srbiji fotografišu i sa sigurnošću potvrde prisustvo velikog morskog gnjurca – navodi se u saopštenju.

U knjizi “Ptice Srbije – kritički spisak vrsta” piše da je ova vrsta beležena na nekoliko zasebnih lokaliteta počev od 1939. godine, ali zbog nedostatka konkretnih dokaza, njeno posmatranje nije nikada potvrđeno, a podaci nisu smatrani verodostojnim.

Veliki morski gnjurac, koji je zabeležen u svom zimskom ruhu, dugačak je do 88 centimetara, a raspon krila mu doseže do 148 centimetara. U Evropi se gnezdi na krajnjem severu uz velika jezera i u tundri, dok tokom zime boravi na obalama mora i velikih jezera Zapadne i Severne Evrope.

Ova ptica se prilagodila životu u vodenim površinama, hrani se ribom koju vešto lovi roneći i više desetina metara u dubinu, a noge koje su smeštene iza polovine tela “savršena” su vesla u vodi, dok se na kopnu kreće tromo, u žabolikim skokovima.

Tagovi

Podelite na društvenim mrežama

SRDA preporučuje

baner_gdereciklirati_300

Najnoviji tekstovi

Hvala vam na poverenju. Uspešno ste se prijavili na listu za prijem email biltena.
Došlo je do greške. Molimo vas pokušajte ponovo. Ako se problem nastavi, molimo da nas kontaktirate slanjem email poruke.
baner_ekopravo_300
baner_ekoadresar_300