U 137 gradova i opština građani će moći da konkurišu za subvencije za mere energetske efikasnosti

pogled_sa_prozora
pogled_sa_prozora

Ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović Handanović rekla je da se završio javni poziv za ovogodišnje učešće jedinica lokalne samouprave i gradskih opština u projektu “Čista energija”, i da je njihov odziv veći u odnosu na prošlu godinu.

– U ovogodišnjem javnom pozivu će građani moći da konkurišu za bespovratna sredstva za mere energetske efikasnosti u najmanje 137 gradova i opština. Odziv je veći nego prošle godine što znači da će građani u više mesta konkurisati za subvencije koje idu i do 65% vrednosti investicija za zamenu stolarije, izolacije, fasade, krovova, neefikasnih kotlova i postavljanje solarnih panela i kolektora. Prve javne pozive za građane lokalne samouprave raspisaće ubrzo – rekla je Đedović Handanović.

Đedović Handanović je ukazala da je novitet da se od ove godine raspisaju posebni javni pozivi za socijalno ugrožena domaćinstva koja mogu da dobiju značajno veće subvencije.

– U tom slučaju Ministarstvo rudarstva i energetike i lokalne samouprave subvencionišu 90% vrednosti energetske sanacije. Time pružamo podršku socijalno ugroženim građanima da smanje potrošnju energije i uštede novac i da povećaju komfor stanovanja – rekla je ministarka.

Ministarka je podsetila da je prošle godine opredeljeno 1,91 milijardi dinara bespovratnih sredstava za sanaciju skoro 10.000 domaćinstava u 131 lokalnoj samoupravi u Srbiji.

– Time su postignute uštede energije jednake godišnjoj proizvodnji gradske toplane u Nišu, odnosno smanjenju emisije ugljen-dioksida koju proizvodi oko 28.000 automobila – rekla je ministarka i dodala da će projekat trajati do kraja 2027. godine do kada će se ukupno sanirati oko 50.000 domaćinstava širom zemlje.

Tagovi

Podelite na društvenim mrežama

SRDA preporučuje

baner_gdereciklirati_300

Najnoviji tekstovi

Hvala vam na poverenju. Uspešno ste se prijavili na listu za prijem email biltena.
Došlo je do greške. Molimo vas pokušajte ponovo. Ako se problem nastavi, molimo da nas kontaktirate slanjem email poruke.
baner_ekopravo_300
baner_ekoadresar_300