Treća lokacija za kineski “Minth”: U fabriku baterija u Inđiji ulaže 870 miliona EUR

elektricni automobil
elektricni automobil

Vlada Srbije usvojila je na današnjoj sednici Zaključak o usvajanju teksta Memoranduma o razumevanju između Republike Srbije i privrednog društva “Minth Holdings Limited”, u cilju uspostavljanja novog proizvodnog pogona u Inđiji, saopštila je Vlada. Kompanija “Minth” iz Kine već posluje u Loznici, a nedavno je i predala dokumentaciju za zajam od Međunarodne finansijske korporacije (IFC) da bi proširila postojeće kapacitete i uspostavila nove u Loznici.

– Ovaj investicioni projekat obuhvata uspostavljanje novih pogona različitih namena: za automobilsku i industrije povezane sa automobilskom, za proizvodnju vozila i bicikala na električni pogon, za proizvodnju fotonaponskih delova i građevinskih materijala, kao i u cilju formiranja lanca dobavljača u određenim delatnostima. Planiran je u toku desetogodišnjeg investicionog perioda nivo investicije od 870 miliona EUR i da zaposlenje dobije 2.220 radnika – saopšteno je iz Vlade.

Širenje poslovanja

Ranije u junu, Nova Ekonomija je pisala o Minth kompaniji koja je kod IFC čeka na odobrenje projekta za proširenje svojih kapaciteta u Loznici i Šapcu, a čime se praktično zaokružuje priča sa srpskim litijumom.

– Predložena investicija IFC-a je korporativni zajam od 200 miliona EUR “Minth Group Limited”, Kina za finansiranje njihovog programa proširenja u Srbiji i Poljskoj od 598 miliona EUR, prvenstveno za EV kućište baterije. Očekuje se da će dva proširena programa biti operativna do 2025. godine – stoji na IFC internet strani.

Prema opisu , projekat sadrži proširenje postojećih pogona Minth za proizvodnju kućišta za baterije, u okviru postojeće proizvodnje u Loznici i sa proširenjem proizvodnje u Šapcu za podršku izgradnji tri proizvodne linije. Oba objekta su u okviru postojećih kompleksa podružnica Minth-a.

“Minth Group” je svetski proizvođač auto delova, sa uspostavljenim proizvodnim kapacitetima u inostranstvu sa preko 70 proizvodnih pogona koji rade kao samostalna pravna lica u Kini, Češkoj, Francuskoj, Nemačkoj, Meksiku, Poljskoj, Srbiji, Tajlandu, Ujedinjenom Kraljevstvu i Ujedinjenom Kraljevstvu Države.

Ekologija

IFC se u objavljenim dokumentima bavio i procenom uticaja na životnu okolinu, te objavio da sve predloženo od strane kompanije “Minth” je u skladu sa zahtevima međunarodnih standarda.

– Tamo gde je potrebno, korektivne mere namenjene da se ovi nedostaci poprave u razumnom vremenskom periodu, sumirane su u paragrafima i (ako je primenljivo) u dogovorenom ekološkom i socijalnom akcionom planu. Kroz implementaciju ovih mera, očekuje se da će projekat biti dizajniran i funkcionisaće u skladu sa ciljevima Standarda učinka – stoji u IFC dokumentaciji.

U vezi projekta, “Minth Group” je uspostavio nekoliko politika na nivou grupe koje se fokusiraju na aspekte zaštite životne sredine, socijalnog i radnog zdravlja i bezbednosti i usklađenost sa nacionalnim propisima i u velikoj meri su u skladu sa IFC-ovim standardom učinka. Kako piše u predloženom projektu, politike su obavezujuće za njene podružnice, uključujući MAE Srbija i Minth Poland i mogu se naći na sledećem linku.

Izvor: novaekonomija.rs

Tagovi

Podelite na društvenim mrežama

SRDA preporučuje

baner_gdereciklirati_300

Najnoviji tekstovi

Hvala vam na poverenju. Uspešno ste se prijavili na listu za prijem email biltena.
Došlo je do greške. Molimo vas pokušajte ponovo. Ako se problem nastavi, molimo da nas kontaktirate slanjem email poruke.
baner_ekopravo_300
baner_ekoadresar_300