Tope se glečeri: Alpi će izgubiti 34% svoje trenutne ledene mase

glečer Švajcarska
glečer Švajcarska

Foto: Pixabay/FeJo4711

Kao rezultat procesa zagrevanja planete, područje Alpa izgubiće oko 34% svoje sadašnje ledene mase do sredine veka, ali čak i ako bi se zagrevanje koje traje poslednjih dekada nekim čudom zaustavilo, trend topljenja bi se nastavio, pokazuju rezultati najnovijeg istraživanja naučnika sa Univerziteta u Lozani.

Projekcije, ističu naučnici, pokazuju da bi gubitak glečera zapravo mogao biti i veći i da bi, posmatraju li se samo varijable zagrevanja u poslednjih 10 godina, do 2050. godine čak 65% svih ledenih formacija u Alpima bi se moglo otopiti.

Uz pomoć veštačke inteligencije i novih algoritma, švajcarski naučnici izradili su model koji analizira kraće vremensko razdoblje i s većom preciznošću pokazuje negativne posledice globalnog zagrevanja i otapanja ledenih površina, što će, kako se navodi, značajno povećati problem pitke vode u ovom delu evropskog kontinenta.

Prema podacima švajcarskog informativnog kanala “SWI”, prosečna temperatura u ovoj zemlji porasla je u odnosu na predindustrijsko razdoblje za dva stepena Celzijusa.

Na području Švajcarske nalazi se ukupno 1.500 glečera koji su izuzetno važni za obezbeđivanje dovoljnih količina pitke vode. Njihovim otapanjem ova će zemlja izgubiti 57 kubnih kilometara vode, odnosno 15% svih zaliha.

Smanjene količine padavina tokom zimskih meseci, kao i ubrzano topljenje alpskih glečera, poznatih kao vodotoranj Evrope, mogu značajno ugroziti tokove velikih reka poput Rajne, Dunava i Poa, s manjim dotocima vode u letnjim mesecima. Smanjenje vodnog kapaciteta ovih reka već ima negativan efekat na poljoprivredu, energetski sektor, kao i evropski rečni saobraćaj.

Izvor: N1

Tagovi

Podelite na društvenim mrežama

SRDA preporučuje

baner_gdereciklirati_300

Najnoviji tekstovi

Hvala vam na poverenju. Uspešno ste se prijavili na listu za prijem email biltena.
Došlo je do greške. Molimo vas pokušajte ponovo. Ako se problem nastavi, molimo da nas kontaktirate slanjem email poruke.
baner_ekopravo_300
baner_ekoadresar_300