SZO pozvala ljude da otkažu planove za odmor kako bi zaštitili javno zdravlje

Svetska zdravstvena organizacija
svetska_zdravstvena_organizacija

Foto: who.int

Svetska zdravstvena organizacija (SZO) pozvala je ljude da otkažu neke od svojih planova za odmor kako bi zaštitili javno zdravlje, pošto se varijanta omikrona širi globalno, javlja danas BBC, a prenosi Fonet.

– Otkazan događaj je bolji od otkazanog života – rekao je direktor SZO Tedros Gebrejesus, dodajući da se moraju doneti “teške odluke”.

Brojne zemlje su reagovale u pokušaju da zaustave širenje te varijante, uključujući uvođenje ograničenja putovanja.

U Sjedinjenim Američkim Državama (SAD) omikron je sada dominantan, čineći 73 odsto novih infekcija.

Očekuje se da će se predsednik SAD Džozef Bajden obratiti naciji u utorak, ali je Bela kuća saopštila da ne planira da “zaključa zemlju”.

Epidemiolog Entoni Fauči ranije je upozorio da bi putovanje za Božić povećalo širenje omikrona čak i među potpuno vakcinisanim građanima.

Amerikancima se savetuje da ne putuju u više od 80 zemalja koje se nalaze na veoma visokoj listi Centra za kontrolu i prevenciju bolesti za koronu, uključujući skoro čitavu Evropu.

Francuska i Nemačka su među državama koje uvode ograničenja putovanja kako bi se uhvatili u koštac sa omikronom, dok je Holandija uvela striktno zatvaranje tokom božićnog perioda.

Britanski premijer Boris Džonson rekao je u ponedeljak da vlada treba da “zadrži mogućnost” da uvede nova pravila u Engleskoj, ali još nije najavio dalja ograničenja.

– Proslave Nove godine na londonskom Trafalgar skveru otkazane su “u interesu javne bezbednosti” – rekao je gradonačelnik Sadik Kan.

Tagovi

Podelite na društvenim mrežama

SRDA preporučuje

baner_gdereciklirati_300

Najnoviji tekstovi

Hvala vam na poverenju. Uspešno ste se prijavili na listu za prijem email biltena.
Došlo je do greške. Molimo vas pokušajte ponovo. Ako se problem nastavi, molimo da nas kontaktirate slanjem email poruke.
baner_ekopravo_300
baner_ekoadresar_300