SZO pozvala ljude da otkažu planove za odmor kako bi zaštitili javno zdravlje

Svetska zdravstvena organizacija
SZO pozvala ljude da otkažu planove za odmor kako bi zaštitili javno zdravlje

Foto: who.int

Svetska zdravstvena organizacija (SZO) pozvala je ljude da otkažu neke od svojih planova za odmor kako bi zaštitili javno zdravlje, pošto se varijanta omikrona širi globalno, javlja danas BBC, a prenosi Fonet.

– Otkazan događaj je bolji od otkazanog života – rekao je direktor SZO Tedros Gebrejesus, dodajući da se moraju doneti “teške odluke”.

Brojne zemlje su reagovale u pokušaju da zaustave širenje te varijante, uključujući uvođenje ograničenja putovanja.

U Sjedinjenim Američkim Državama (SAD) omikron je sada dominantan, čineći 73 odsto novih infekcija.

Očekuje se da će se predsednik SAD Džozef Bajden obratiti naciji u utorak, ali je Bela kuća saopštila da ne planira da “zaključa zemlju”.

Epidemiolog Entoni Fauči ranije je upozorio da bi putovanje za Božić povećalo širenje omikrona čak i među potpuno vakcinisanim građanima.

Amerikancima se savetuje da ne putuju u više od 80 zemalja koje se nalaze na veoma visokoj listi Centra za kontrolu i prevenciju bolesti za koronu, uključujući skoro čitavu Evropu.

Francuska i Nemačka su među državama koje uvode ograničenja putovanja kako bi se uhvatili u koštac sa omikronom, dok je Holandija uvela striktno zatvaranje tokom božićnog perioda.

Britanski premijer Boris Džonson rekao je u ponedeljak da vlada treba da “zadrži mogućnost” da uvede nova pravila u Engleskoj, ali još nije najavio dalja ograničenja.

– Proslave Nove godine na londonskom Trafalgar skveru otkazane su “u interesu javne bezbednosti” – rekao je gradonačelnik Sadik Kan.

Tagovi

Podelite na društvenim mrežama