Svetski dan slonova – 12. avgust

Slon u ZOOvrtu Beograd
slon_zoovrt_

Slonovi su najveće kopnene životinje koje danas žive na Zemlji. Mozak slona je veći od bilo koje druge kopnene životinje, i veći je od ljudskog, ali on zauzima samo 0,15% njegove telesne mase, dok ljudski mozak čini 2% ukupne telesne mase. Slonovi su veoma inteligentne životinje, a njihovo pamćenje je tako dobro da mogu nešto zapamtiti do kraja života. Slonovi pokazuju znakove tuge, radosti, ljutnje i igre.

Danas postoji samo tri vrste slonova: afrički slon, afrički šumski slon i azijski slon, dok su ostale vrste izumrle. Na granici 20. veka, na svetu je postojalo nekoliko miliona afričkih slonova i oko 100.000 azijskih slonova. Danas se njihova populacija procenjuje na 450.000-700.000 afričkih slonova i između 35.000-40.000 divljih azijskih slonova.

Slonovi plivaju poprilično dobro, ali ne mogu kaskati, skakati, ili galopirati. U stvari, oni imaju samo dva glavna načina kretanja – šetnja i brži hod koji je sličan trčanju.

Svi slonovi imanju nekoliko prepoznatljivih svojstava, od kojih je najzapaženiji dugačka surla, koja se koristi za mnoštvo namena, a posebno disanje, podizanje vode, i hvatanje objekata. Njihovi sekutići prerastaju u kljove, koje mogu da služe kao oružje, i kao oruđe za pokretanje objekata i kopanje. Lepršanje slonovskih velikih ušiju pomaže u kontroli njihove telesne temperature.

Svetski dan slonova se obeležava 12. avgusta da bi se skrenula pažnja na hitno stanje azijskih i afričkih slonova. Eskalacija krivolova, gubitak staništa, sukob ljudi i slonova i loše postupanje u zatočeništvu samo su neke od pretnji slonovima.

Pamti kao slon i druge zanimljivosti

-Slonovi od svih životinja najduže pamte, pa se ne kaže bez razloga pamti kao slon. Oni su u stanju i da posle nekoliko decenija prepoznaju drugog slona ili čoveka, uz kog su odrasli, i to je dokumentovano mnogim filmovima. Osim toga, neki slonovi mogu da nauče i da slikaju, a zanimljivo je da jedini od celog životinjskog carstva prepoznaju svoj odraz u vodi, kao čovek u ogledalu.

-S obzirom na veličinu mozga, u stanju su da uče ceo život, a ono što ih još izdvaja od drugih životinja jeste da su izuzetno osetljivi i brižni, te žale za izgubljenim članovima krda, a kada je mladunče u opasnosti, celo stado ga brani ili se brine o njemu.

-Slonovi predu poput mačaka, tačnije to im je jedan od načina komunikacije. Oni komuniciraju unutar krda, ali mogu i da obaveste kilometrima udaljeno drugo krdo o vodi, hrani ili opasnosti. To obično rade lupanjem nogama o tlo, te zvukovima koji su preniski, da bi ih ljudsko uho detektovalo. Imaju vlastiti jezik, ali i dijalekte, zavisno od područja gde žive.

-Iako teški i po nekoliko tona, odlični su plivači, a vole i da rone, te surlu koriste kao sisaljku za dotok vazduha.

-Svi su bez izuzetka biljojedi i većinu dana provedu jedući, a u slučaju nedostatka trave i lišća, jedu i grmlje, granje, koru drveta.

-Mladunče slona teži oko stotinu kilograma, dok je visina odraslog slona do sedam metara sa surlom, a težina varira od rase. Mogu živeti i do 70 godina, a slonice su skotne najduže od svih sisara, čak 20 do 22 meseca. Najveći slon ubijen je 1974.godine u južnoj Angoli i bio je težak više od 12 tona.

-Oni su altruistični prema drugim životinjama, a mogu da se sprijatelje sa psom.

-Postoji verovanje širom sveta da slonovi donose sreću, a simbol su i snage, moći, stabilnosti i mudrosti. Iz tog razloga mnoge kuće imaju figuru slona na polici.

Tagovi

Podelite na društvenim mrežama

SRDA preporučuje

baner_gdereciklirati_300

Najnoviji tekstovi

Hvala vam na poverenju. Uspešno ste se prijavili na listu za prijem email biltena.
Došlo je do greške. Molimo vas pokušajte ponovo. Ako se problem nastavi, molimo da nas kontaktirate slanjem email poruke.
baner_ekopravo_300
baner_ekoadresar_300