Šumadijsko ocenjivanje kvaliteta voćnih rakija od 24. do 28. novembra

Rakija Alkoholna pica Casice za rakiju
Šumadijsko ocenjivanje kvaliteta voćnih rakija od 24. do 28. novembra

Treće Šumadijsko ocenjivanje kvaliteta voćnih rakija biće održano od 24. do 28. novembra, u organizaciji regionalne asocijacije proizvođača rakije “Šumadijska rakija”.

– Udruživanje je dovelo do međusobne saradnje, afirmacije i promocije ne samo voćne rakije, već i regije Šumadija koja je nadaleko poznata i prepoznatljiva upravo po proizvodnji voćnih rakija, prvenstveno šljivovice. Jedan od ciljeva je bio da se zaštiti ime i geografsko poreklo i da se rakija pozicionira kao regionalni brend. Uspeli smo u tome i dobili smo rešenje o priznavanju geografske oznake “Šumadijska šljivovica” – navode organizatori.

Uzorci za ocenjivanje po prvi put preuzimati iz maloprodajnih i ugostiteljskih objekata. Uzorke neće dostavljati vlasnici destilerija a ovakav način uzorkovanja, prema rečima organizatora pružiće najobjektivniju sliku o kvalitetu voćniih rakija i najrealniji uvid u kvalitet koji se nalazi na tržištu.

Rok za prijavljivanje je 20. novembar.

Rakije će po prvi put ocenjivati dve nezavisne komisije. Prva ekspertska i druga sastavljena od somelijera, barmena i blogera. Nagrade za najbolje ocenjene voćne rakije biće dodeljene na trećem Šumadijskom festivalu rakije koji će se održati 11. decembra 2021. godine u Kragujevcu.

Informacije o uslovima prijavljivanja možete pronaći OVDE.

Tagovi

Podelite na društvenim mrežama