Šumadijsko ocenjivanje kvaliteta voćnih rakija od 24. do 28. novembra

Rakija Alkoholna pica Casice za rakiju
rakija_alkoholna_pica

Treće Šumadijsko ocenjivanje kvaliteta voćnih rakija biće održano od 24. do 28. novembra, u organizaciji regionalne asocijacije proizvođača rakije “Šumadijska rakija”.

– Udruživanje je dovelo do međusobne saradnje, afirmacije i promocije ne samo voćne rakije, već i regije Šumadija koja je nadaleko poznata i prepoznatljiva upravo po proizvodnji voćnih rakija, prvenstveno šljivovice. Jedan od ciljeva je bio da se zaštiti ime i geografsko poreklo i da se rakija pozicionira kao regionalni brend. Uspeli smo u tome i dobili smo rešenje o priznavanju geografske oznake “Šumadijska šljivovica” – navode organizatori.

Uzorci za ocenjivanje po prvi put preuzimati iz maloprodajnih i ugostiteljskih objekata. Uzorke neće dostavljati vlasnici destilerija a ovakav način uzorkovanja, prema rečima organizatora pružiće najobjektivniju sliku o kvalitetu voćniih rakija i najrealniji uvid u kvalitet koji se nalazi na tržištu.

Rok za prijavljivanje je 20. novembar.

Rakije će po prvi put ocenjivati dve nezavisne komisije. Prva ekspertska i druga sastavljena od somelijera, barmena i blogera. Nagrade za najbolje ocenjene voćne rakije biće dodeljene na trećem Šumadijskom festivalu rakije koji će se održati 11. decembra 2021. godine u Kragujevcu.

Informacije o uslovima prijavljivanja možete pronaći OVDE.

Tagovi

Podelite na društvenim mrežama

SRDA preporučuje