Sudski proces meštana Velikih Crljena protiv EPS-a bez pomaka već dve i po godine

toplana zagadjenje vazduha
toplana_zagadjenje_vazduha

U sudskom procesu građana Velikih Crljena protiv Elektroprivrede Srbije zbog zagađenja iz termoelektrane već dve i po godine nema nikakvog pomaka, zbog čega je podnet prigovor zbog povrede prava na suđenje u razumnom roku, prenosi Beta.

Građani Velikih Crljena su u februaru 2021. godine podneli tužbu Prvom Osnovnom sudom u Beogradu, tražeći uklanjanje izvora opasnosti i prestanak povreda ustavnih i zakonskih prava ličnosti uzrokovanih štetnim aktivnostima Termoelektrane Kolubara A.

Analizom zemljišta utvrđeno je da su na četiri lokacije na području TE Kolubara u Velikim Crljenima prekoračene remedijacione vrednosti arsena, a da su na svim mernim mestima prekoračene maksimalno dozvoljene vrednosti drugih zagađujućih materija u zemljištu.

U izveštaju koji je Javno preduzeće Elektroprivreda Srbije dostavilo Agenciji za zaštitu životne sredine navodi se da je na svih 17 uzorkovanih mesta utvrđeno prekoračenje graničnih vrednosti zagađujućih i opasnih materija, među kojima su nikl, hrom, bakar, živa, kadmijum, olovo, cink i policiklični aromatični ugljovodonik.

Advokatska kancelarija Sretena Đorđevića, koja zastupa grupu meštana Velikih Crljena u tri sudska postupka protiv EPS-a, podnela je prigovor zbog povrede prava na suđenje u razumnom roku predsedniku Prvog osnovnog suda u Beogradu, pozivajući se i na praksu Evropskog suda za ljudska prava.

– Od podnošenja tužbe do danas proteklo je više od dve godine i sedam meseci, a da u postupku nije sprovedena nijedna dokazna radnja. Štaviše, više od dve godine i pet meseci traje samo postupak utvrđivanja nadležnosti beogradskih sudova za suđenje u ovom predmetu, što je apsolutno suprotno Zakonu o zaštiti prava na suđenje u razumnom roku, Zakonu o parničnom postupku, Ustavu i Evropskoj konvenciji o ljudskim pravima – saopštila je advokatska kancelarija, istakavši da bi prema Zakonu o zaštiti životne sredine ovaj postupak trebalo da bude hitan.

U saopštenju se ukazuje da je Viši sud u Beogradu utvrdio povredu zakona od strane Prvog osnovnog suda koja “uzrokuje višemesečno produženje postupka odlučivanja o nadležnosti, a direktno na štetu građana Velikih Crljena koji su konstantno i dalje izloženi neograničenom i nekontrolisanom zagađenju sredine u kojoj žive, rade, formiraju porodice i odgajaju svoju decu”.

Tagovi

Podelite na društvenim mrežama

SRDA preporučuje

baner_gdereciklirati_300

Najnoviji tekstovi

Hvala vam na poverenju. Uspešno ste se prijavili na listu za prijem email biltena.
Došlo je do greške. Molimo vas pokušajte ponovo. Ako se problem nastavi, molimo da nas kontaktirate slanjem email poruke.
baner_ekopravo_300
baner_ekoadresar_300