Subotička šuma naselјena muflonima i jelenima lopatarima iz Slovačke

mufloni i jeleni Suboticke sume
Subotička šuma naselјena muflonima i jelenima lopatarima iz Slovačke

Foto: Pokrajinski zavod za zaštitu prirode

Na područje lovišta posebne namene “Subotičke šume” 14. marta 2023. godine je naselјeno po 30 jedinki muflona (Ovis musiman) i jelena lopatara (Dama dama), uvezenih iz Slovačke, saopštio je Pokrajinski zavod za zaštitu prirode.

Pokrajinski zavod za zaštitu prirode je izdao uslove zaštite prirode za obnavlјanje matičnog fonda jelena lopatara i muflona u cilјu dovođenja brojnog stanja divlјači na matični fond. Naime, došlo je do gubitka fonda divlјači usled migrantske krize, sečenja i uništavanja ograde, narušavanja mira u lovištu u PIO “Subotička peščara”. Naselјavanjem novih jedinki matični fondovi ove dve vrste su u potpunosti obnovlјeni i vraćeni na nivo od 2015.godine, odnosno na period pre migrantske krize.

– Praktično je 70% ograde oštećeno. Migranti divlјač nisu odstrelјivali ili ubijali, nego je prosto ta divlјač izašla napolјe. Deo divlјači je završio u subotičkom ataru, a deo je završio preko u Mađarskoj – objasnio je Branislav Stankov, izvršni direktor za lovstvo u JP „Vojvodinašume”.

Pre tri godine je na isto područje naselјeno 60 jedinki muflona, što zajedno sa naselјenim jedinkama u ovoj akciji dovodi broj istih do optimalnog broja.

– Na ovaj način ćemo osvežiti krv i popravićemo genetski i biološki potencijal, odnosno trofejni potencijal divlјači. Na ovaj način smo došli do situacije da trenutno u ograđenom delu imamo oko sto jelena lopatara i 125 muflona – rekao je Roland Kokai, direktor JP “Vojvodinašume”.

Obnavlјanje matičnog fonda su u iznosu od 55 hilјaaa EUR zajednički finansirali JP “Vojvodinašume” i Fond za razvoj lovstva AP Vojvodine. Iz tih sredstava će se do kraja godine izvršiti i naselјavanje muflona na područje lovišta “Vršačke planine”.

Subotička šuma će narednih godina postati i repro-centar. Tu će naime biti izgrađena prva dva uzgajališta muflona i jelena lopatara u Srbiji. Uzgajališta će biti završena za godinu dana, a taj projekat zajednički realizuju JP “Vojvodinašume” i Pokrajinski sekretarijat za polјoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo.

Tagovi

Podelite na društvenim mrežama