Šta ne treba bacati u kanalizaciju?

wc_solja_kanalizacija

Velika količina vlaknastog otpada izvučena je iz kanalizacije, saopštilo je Javno komunalno preduzeće “Vodovod i kanalizacija” Novi Sad, i najavilo početak radova na sanaciji bunara na Keju.

Iz Vodovoda i kanalizacije napominju da je situacija kritična u celom gradu.

– Kako kanalizaciona mreža ima izuzetan značaj, još jednom apelujemo da se u nju ne bacaju predmeti i stvari kojima je mesto u kontejnerima i kantama za đubre. Kanalizacija služi isključivo za sanitarne potrebe i svi treba da budemo svesni da nesavesno ponašanje može prouzrokovati zagušenje, izlivanje i ogromnu štetu na kanalizacionom sistemu, napominju iz JKP-a.

Preduzeće apeluje na građane da ne bacaju u kanalizaciju otpad poput vlažnih maramica, kuhinjskih ubrusa, štapića za uši, uložaka i tampona, najlon čarapa, starih lekova, masnoće i ulja, flastera, cigareta, gumenih rukavica i zaštitnih maski.

Takođe ističu da u kanalizaciju ne bi trebalo odlagati i krupan otpad kao što su gume, delovi nameštaja i bele tehnike, delovi automobila ili leševi životinja, uz napomenu da je u pitanju “samo deo spiska onoga što se pronalazi u šahtovima i kanalizacionim otvorima”.

– Takvu vrstu otpada treba odlagati na propisana mesta jer mogu ozbiljno da oštete i zaguše pumpe i izazovu kvarove te ozbiljno ugroze funkcionisanje komunalnog sistema našeg grada i dovedu do neplaniranih finansijskih troškova – stoji u saopštenju “Vodovoda i kanalizacije”.

Počinju radovi na sanaciji bunara BHD1 na izvorištu Štrand, što je prva sanacija tog bunara u poslednjih 13 godina. Planira se utiskivanje novih drenova i očekuje se da će bunar sa trenutnih 30 dostići kapacitet od oko stotinu litara u sekundi.

Predviđa se da će radovi trajati šest meseci, zbog čega će povremeno biti zatvaran deo Keja za pešake i bicikliste. Izvođač radova je OST BOHR, a vrednost radove se procenjuje na blizu 85 miliona dinara.

Tagovi

Podelite na društvenim mrežama

SRDA preporučuje