Srbija na 3. mestu u Evropi po zagađenju vazduha u 2022.

zagadjenost_vazduha
zagadjenost_vazduha

Srbija je na 3. mestu u Evropi po zagađenju vazduha, prema koncentracijama PM 2.5 čestica, pokazuje izveštaj o kvalitetu vazduha u svetu u 2022. godini koji je objavila kompanija IQAir.

Region prednjači na listi po zagađenosti, pa je tako na prvom mestu Bosna i Hercegovina, na drugom Severna Makedonija, treća Srbija, četvrta Hrvatska.

Prema prosečnim koncentracijama PM 2.5 česticama prošle godine, najbolje u Evropi su rangirani Island, Estonija, Finska, potom Andora, Švedska, Norveška.

Gledajući gradove u Evropi, na listi 15 najzagađenijih gradova, nalaze se Novi Pazar, Užice i Čačak.

Na svetskom nivou, Srbija je na 33. mestu. Na prvom mestu je Čad, potom Irak, Pakistan, Bahrein, Bangladeš. Dok su na listi najbolji – ostrvo Gvam i Francuska Polinezija.

Izveštaj posebno prikazuje glavne gradove sveta, tu je od ukupno 116, Beograd je na 41. mestu.

Dodatne podatke i izveštaj možete preuzeti videti na linku OVDE.

agadjenje vazduha izvestaj IQAir

Foto: izveštaj IQAir

O izveštaju IQAIR

Svetski izveštaj o kvalitetu vazduha za 2022. razmatra status kvaliteta vazduha širom sveta za 2022. godine. Ovaj izveštaj predstavlja podatke o kvalitetu vazduha PM 2.5 iz 7.323 grada u 131 zemlji.

Podaci korišćeni u ovom izveštaju su preuzeti od više od 30.000 stanice za praćenje kvaliteta vazduha. Ovim stanicama za praćenje i senzorima upravljaju državni organi, istraživačke institucije, neprofitne nevladine organizacije organizacije, univerziteti i obrazovne ustanove, privatne kompanije, kao i građani naučnici širom sveta.

Podaci o PM 2.5 u ovom izveštaju mere se u jedinicama mikrograma po kubnom metru (μg/m3) i uključuju smernice za kvalitet vazduha Svetske zdravstvene organizacije (SZO) za 2021.

Šta su PM 2.5 čestice

PM 2.5 su čestične materije (particulate matter – PM) koje imaju prečnik manji od 2,5 mikrometara, što znači da su oko 3 odsto prečnika ljudske dlake.

Njihova koncentracija, merena mikrogramima po kubnom metru vazduha (µg/m3) određena je za standard u izveštaju IQAira. Sastoje se od finih aerosola veličine 2.5 mikrona ili manjih u prečniku, i jedan su od šest redovno merenih kriterijuma za zagađenje vazduha, a smatraju se najopasnijim za ljudsko zdravlje zbog toga što preovlađuju u životnoj sredini i imaju širok spektar negativnih uticaja na zdravlje.

Brojni su izvori PM 2.5 čestica a mogu varirati po svom hemijskom sastavu i fizičkim karakteristikama. Uobičajene hemijske komponente su im sulfati, nitrati, amonijum i čađ. Njihov najčešći izvor su izduvni gasovi motora sa unutrašnjim sagorevanjem, industrijski i poljoprivredni procesi, građevinski radovi kao i grejanje na ugalj i drvo. Od prirodnih izvora PM 2.5 čestica ističu se oluje (pesak i prašina) i požari.

Tagovi

Podelite na društvenim mrežama

SRDA preporučuje

baner_gdereciklirati_300

Najnoviji tekstovi

Hvala vam na poverenju. Uspešno ste se prijavili na listu za prijem email biltena.
Došlo je do greške. Molimo vas pokušajte ponovo. Ako se problem nastavi, molimo da nas kontaktirate slanjem email poruke.
baner_ekopravo_300
baner_ekoadresar_300