Sprečite ujed komarca u kabini – Inovativno rešenje MOSQ-SWITCH

mosq switch_aparat za komarce
mosq switch_aparat za komarce

Foto: mosq switch

Čari leta, ma koliko dugo ih iščekivali, znaju da pokvare dosadni komarci. Često nam se desi da nam ujed ovog insekta upropasti šetnju, ali, srećom, to nije problem bez rešenja.

Firma MOSQ-SWITCH iz Šapca proizvodi inovativni automat/kabinu za samouslužno nanošenje sredstva protiv komaraca za samo pet sekundi.

Kako nam je objasnio Aleksandar Terzić, koji stoji iza ovog projekta, sam proces proizvodnje je veoma složen jer se koristi dosta različitih komponenti u izradi kabine.

– Iza same ideje, realizacije prototipa, dizajna kabine, instalacije električnih i mehaničkih delova i same izrade kabine sam ja. Za dalji razvoj pojedinih segmenata unajmili smo razne firme, a na kraju mi sklapamo uređaj u gotov proizvod – kaže Terzić za portal SRDA.

Ideju kompanije prepoznao je i Fond za inovacionu delatnost, koji ih je podržao sa 4.150.900 dinara u sklopu programa “Pametni početak“.

Od 115 inovativnih kompanija/startapova koji su se prijavili na javni program, MOSQ-SWITCH se posebno istakao, a Terzić objašnjava i zašto.

– Naš projekat je u potpunosti inovativan i jedinstven na tržištu i slobodno mogu reći da smo prvi u svetu sa ovakvim uređajem i pristupom problemu komaraca u toku letnjeg perioda. Za sada, u pilot fazi, nam je Fond za inovacionu delatnost pružio neophodnu finansijsku podršku za realizaciju i izradu proizvoda. Sad nam treba podrška grada Beograda u postavljanju uređaja i testiranja tržišta na većoj skali, a kasnije i dodatna investicija za izlazak na inostrano tržište ako pilot projekat bude uspešno realizovan.

mosq switch_aparat za komarce_2

Foto: mosq switch

Zaštita od komaraca traje tri sata

Za sada sve funkcioniše kako treba, izrađen je funkcionalan prototip koji je testiran u kontrolisanim uslovima, ostala je izrada većeg broja samih uređaja, kao i pronalazak lokacija gde bi oni bili postavljeni.

Cena apliciranja sredstva za korisnike je 100 dinara, a zaštita traje tri sata.

Kabine bi trebalo da se nalaze na visokofrekventnim šetalištima pored reka, u parkovima i restoranima koji imaju izražen problem sa komarcima u letnjem periodu.

Kako nam kaže proizvođač, korisnici ovih kabina nemaju razloga za brigu za njihov uticaj na zdravlje, jer je sredstvo koje koristi potpuno prirodno i ekološko.

– Ne ostavlja fleke po odeći ni lepljiv trag, brzo se upija i efikasno deluje protiv komaraca do tri časa nakon apliciranja i nanošenje možemo ponoviti neograničeno puta – navodi Terzić.

Kabina je dizajnirana uglavnom za javne prostore i zauzima malu površinu – svega 1 m2 i koristi energiju preko solarnih panela i kabina kao takva je potpuno nezavisna.

Mogu da je koriste i hoteli, banje, festivali na otvorenom itd.

Kabine koje će nam pomoći u borbi protiv komaraca, ako sve pođe po planu, uskoro bi trebalo da budu postavljene.

MOSQ-SWITCH uskoro kreće sa proizvodnjom i u potrazi su za opštinama koje žele da se priključe projektu i pomognu u vidu obezbeđivanja prostora za postavljanja kabina na željene lokacije.

Terzić nam je rekao i ponešto o svom radnom danu.

– Rešavanje problema 24 sata. Svaki dan je drugačiji i pun izazova, ali se uglavnom svodi na rešavanje problema, što jednostavnih, što složenih i komplikovanih.

mosq switch_aparat za komarce

Foto: mosq switch

Zaštita životne sredine

Želja MOSQ-SWITCH-a je da smanje upotrebu insekticida i zagađenje životne sredine, uz održiv bizins.

– Voleli bismo da podstaknemo i druge kompanije da razmišljaju o očuvanju životne sredine i budućnosti naše planete. Takođe da pružimo što bolju uslugu za krajnjeg korisnika i da bez bojaznosti od komaraca može da uživa u šetnji na otvorenom i prirodi. Plan nam je da kabinu postavimo na što više lokacija u Srbiji i da izađemo na inostrano tržište sa inovativnim proizvodom i predstavimo Srbiju kao zemlju budućnosti i inovacija.

Tagovi

Podelite na društvenim mrežama

SRDA preporučuje

baner_gdereciklirati_300

Najnoviji tekstovi

Hvala vam na poverenju. Uspešno ste se prijavili na listu za prijem email biltena.
Došlo je do greške. Molimo vas pokušajte ponovo. Ako se problem nastavi, molimo da nas kontaktirate slanjem email poruke.
baner_ekopravo_300
baner_ekoadresar_300