Sprečimo trovanje pčela

Pcela na cvetu jabuke
pcela_11

Poljoprivredni proizvođači, korisnici sredstava za zaštitu bilja i pčelari, nalazimo se u periodu cvetanja voća, pa je i rizik da dođe do trovanja pčela povećan. Podsetićemo da nepravilna upotreba sredstava za zaštitu bilja, pored opasnosti da dovede do trovanja pčela, utiče i na oprašivanje, pa usled lošeg oprašivanja opada i prinos, a i smanjuje se kvalitet plodova. Zakon zabranjuje primenu pesticida otrovnih za pčele u toku cvetanja, u bilo kom delu dana, tako da se pesticidi koji su otrovni za pčele ne smeju primenjivati ni uveče ni rano ujutru. Veoma je važno napomenuti da se sredstva za zaštitu bilja primenjuju u skladu sa registracijom, deklaracijom i uputstvom, a takođe je bitno da se poštuje predviđena koncentracija i karenca a sve u skladu sa dobrom poljoprivrednom praksom, saopštilo je Ministarstvo poljoprivrede.

Ministarstvo apeluje na poljoprivredne proizvođače, da prilikom primene sredstava za zaštitu bilja otrovnih za pčele prvo suzbiju korove u voćnjacima, jer upravo korovi koji su u fazi cvetanja mogu da budu posećeni od strane pčela i da pored toga što biljke koje tretiraju nisu u fazi cvetanja, do trovanja dođe zato što pčele idu na korovske biljke koje su u cvetu.

Potrebno je posebno skrenuti pažnju poljoprivrednim proizvođačima da je prilikom tretiranja uljane repice insekticidima zabranjeno primenjivati insekticide koji su otrovni za pčele u toku cvetanja.

Takođe, apeluju da se prilikom tretiranja uljane repice pre cvetanja koriste sredstva za zaštitu bilja koja imaju kraći period delovanja.

Tretiranje komaraca iz vazduha takođe predstavlja ogroman problem, jer se često poklapa sa cvetanjem lipe, a i drugih medonosnih biljaka, koju pčele intenzivno posećuju. Apelujemo na nadležne, pre svega lokalne samouprave, da tretiranje komaraca iz vazduha ne sprovode, već da se komarci i krpelji tretiraju sa zemlje, preparatima koji nisu toksični za pčele, u kasnim večernjim satima, kada nema aktivnosti pčela, navedeno je u saopštenju.

Tagovi

Podelite na društvenim mrežama

SRDA preporučuje